Aksaray’da 211 Vakıf eseri var
GÜNDEMVakıflar Bölge Müdürü Nurullan Osmanlı Gazeteciler Cemiyeti ziyaretinde Aksaray’da bulunan vakıf eserleri ile ilgili bilgiler verdi.
Gazetecilerin sorularını da cevaplayan Bölge Müdürü Osmanlı konuşmasında şunları söyledi :"Kadim Şehrimiz Aksaray Tarihin Her Devresinde Bir Çok Medeniyete Ev Sahipliği Yapmıştır. Selçukluların 2. Başkenti Olan, Özellikle Bu Döneminde Aksaray’mız Bir İlim, İrfan Ve Medeniyet Merkezi Haline Gelmiştir. Manevi Gönül Erenleri Taptuk Emre Yunus Emre Ve Somuncu Babasıyla Manevi İnşası Da Yapılan Ve Şehri Beyza veya Şehr-İ Süleha Da Denilen Bu Güzel Şehrimize Selçuklu Devletinden Başlayarak Atalarımız Medreseler, Camiler, Kervan Saraylar.. Vb. Birçok Eser Kazandırmıştır. Ecdadımız Bu Eserleri Yapmakla kalmamış Bunların Yaşaması sürdürülebilir bir şekilde işletilmesi ve Gelecek Nesillere ulaştırmak için Vakıflar Kurmuştur. Aksaray da tespit edebildiğimiz günümüze ulaşmış Genel Müdürlüğümüz Kültür Tescil Daire Başkanlığı Kayıtlarına göre en eski vakfiye M.1427 tarihli Cemalettin Aksarayi Hazretlerinin torunlarından Muhyiddin bin Mahmuta ait vakfiyedir. Bu şekilde geçmiş kayıtlı 211 vakıf kaydı bulunmaktadır bunlardan 84’ünün vakfiyelerine ulaşılmış durumdadır.
Tarihi İpekyolu’nun Merkezi Ve Kalbi Hükmünde Olan Bu Kadim Şehrimize Vakıflar Bölge Müdürlüğü Olarak 2003 Yılından Bu Zamana Kadar Toplam 54 Eser İçin Yatırım Yapılmış Olup, 22 Adet Eski Eserin gerekmesi halinde restorasyonuna yönelik proje çizimleri yapılmış 32 Adet Restorasyon Uygulaması Yapılmıştır. Bu Çalışmaların tüm maliyetleri vakıf akar taşınmazların gelirlerinden elde edilerek harcanmıştır. Bu eserlerin gelecek nesillere ulaşması için vakıf taşınmazlarımızdan elde edilen gelirlere ihtiyaç bulunmaktadır. Bu eserler genel bütçeden (veya hazine bütçesinden) karşılanarak restore edilmemektedir.
Halen; Eğri Minareli Camii, Melik Mahmut Gazi Hangahı Ve Iı. Kılıçarslan Türbesi İle Kırkkızlar Köşkü’nde Restorasyon Çalışmaları Devam Etmektedir. Pir Ali Baba Türbesi Restorasyonuna da yakın zamanda başlanması planlanmaktadır.
YAPILAN SOSYAL YARDIMLAR
Vakıf eserlerin restorasyonları dışında hayır şartlarını yerine getirebilmek için Aksarayımızda 500 Aileye düzenli olarak Kuru gıda-Burs-Yetim Maaşı verilmektedir.
Vakfın Temel Dinamiklerinden Olan Akar-Hayrat Dengesinin Sağlanmasıdır. Vakfın Yukarıdaki Hayrat Vakıf Eserlerini Tamir Ve Tadil Edebilmesi, Gerekli Sosyal Yardımların Yapılabilmesi Vakfın Akarına Yani Gelirlerine Bağlıdır. Bölge Müdürlüğü Olarak Aksaray İlimizdeki Bu Gelirlerimizi Artırmak ve il genelindeki 80 vakıf eserimizi gelecek nesillerimize çaba sarfediyoruz.” Dedi.
İlginizi Çekebilir