ÇÖLYAK DERNEĞİ İLK TOPLANTISINI YAPTI Hastalara ulaşıp yardımcı olacaklar
GÜNDEMToplumda Çölyak farkındalığı oluşturmak, yaşadığımız zorlukları anlatabilmek amacı ile Aksaray’da bulunan çölyaklıları bir araya getirerek dernek kurulmuştu. Dernek Başkanı Seda Özer dernek yönetimi olarak ilk toplantılarını gerçekleştirdiklerini söyledi. Toplantı ile ilgili şu bilgiler verildi :
“Resmi olmayan bilgilere göre ilimizde 150 Çölyaklı bulunmakta. Çölyaklı hastalarımızı ve hasta yakınlarımızı derneğimizin çatısı altında görmek bizi mutlu edecektir.
Kamu Kurum ve Kuruluşları ile Sayın Valimiz başta olmak üzere Belediye Başkanımız, İl Sağlık Müdürümüz ve İl Milli Eğitim Müdürümüz ile de görüşerek sorunlarımız paylaşmak istemekteyiz.
Toplumda Çölyak hastalığı, zengin hastalığı olarak bilinmektedir. Çölyak hastalığının maddi giderlerinin fazla olması nedeniyle dar gelirli ailelerde diyete uyum zorlaşmakta, hatta diyet yapamamaktadırlar.
Bu nedenle de dernek olarak bu hastalarımıza elimizden geldiğince ulaşmayı hedefleyerek yardımcı olmak istiyoruz.
Sorunlarımızı Medya kanalları aracılığıyla Kamu Kurum ve Kuruluşları ile görüşerek en aza indirmek ve hatta çözmek üzere derneğimizin amaçlarını şekillendirdik”
ÇÖLYAK HASTALIĞI NEDİR?
Çölyak hastalığı buğday, arpa, çavdar gibi tahıllarda bulunan gluten isimli bir maddeye vücut bağışıklık sistemi tarafından verilen anormal yanıt sonucu ortaya çıkan bir hastalıktır.
En sevdiğiniz yiyeceklerden uzak durmak zorunda kalmanıza neden olabilecek bu hastalığın adı Çölyak ve tek tedavi şekli glütensiz beslenme. Yani Buğday ve Buğday ürünlerinden uzak durma. Bu hastalık ne yazık ki ömür boyu devam etmekte ve ömür boyunca da glutensiz beslenme gerektirmektedir.
Çölyak kalıtsal bir hastalık olmasına rağmen, aile’ de hiç kimsede belirti ortaya çıkmasa dahi tek bir aile üyesinde dahi ortaya çıkabiliyor.
Tedavi edilmediği ve özenli davranılmadığı takdirde hayatı çekilmez hale getirebiliyor.
Çölyak hastalığı hastalığı bağırsaklarda besin maddelerinin sindiriminin ve emiliminin bozulmasına yol açmaktadır. Ailede Çölyak hastalığı olan bireyler daha dikkatli olmalıdırlar. Çölyak Hastalığı genetik bir hastalıktır.
Türkiye’de her 100 kişiden birinde Çölyak Hastalığı bulunmaktadır. Yapılan araştırmalara göre bu hastalık çift yumurta ikizlerinin %30’ unda görülürken, tek yumurta ikizlerinde bu oran %70’dir.
Çölyak Hastalığı her yaşta ortay çıkabilmektedir. Buna rağmen bir yaş üzere bebeklerde ek gıdaya başlandıktan sonra ortaya çıkmakta, 30-40 yaş aralığında daha sık görülmektedir. Çölyak hastalığının en belirgin özellikleri; ishal şişkinlik, karın ağrısı olmakla birlikte çocuk ve yetişkinlerde farklı belirtilerde görülmektedir.
Çocuklarda gelişme ve büyüme geriliği Çölyak hastalığının en belirgin bulgusudur.
Karın ağrısı, bulantı, kusma, ishal, huysuzluk, uyuklama, davranış bozuklukları ve okulda başarısızlık diğer belirtiler arasındadır. Yetişkinlerde iki şekilde belirti gösterir;
Emilim bozukluğuna bağlı olarak
Besin, mineral ve Vitamin eksikliğine bağlı olanlar.
Emilim bozukluğu olan hastalarda yağlı ishal ve şişkinlik ortaya çıkmaktadır. Karbonhidrat emilim bozukluğu, laktoz alerjisine neden olur. Süt ve süt ürünleri, şişkinlik ve karın ağrısı yapar.
Çölyak hastalarında beslenme bozukluğu, vitamin ve mineral yetersizliğine bağlı olarak;
Zayıflama, ödem
Kansızlık
Kemik erimesi
Sinir hasarları
Kısırlık
Kas güçsüzlüğü
Saç dökülmesi
İştahsızlık
gibi belirtiler görülmektedir.
Çölyak hastalığının teşhisi, kan antikorları ve endoskopi ile kesinleşir.
Tek Tedavi şekli: GLUTENSİZ DİYET’TİR
%100 Buğday ürünleri hayatımızdan çıkmalıdır. Diyete dikkat edilmediğinde hastalığın ilerlemesine bağlı olarak, hastalar bağırsak lenfoması, bağırsak ülserleri ile karşı karşıya kalabilmektedir.
“Birazcıktan ne olur ki” sorusu için tek cevap ASLA dır.
1 ton unda 1 çay kaşığının etkisi, sağlıklı bir kişinin bir bardak çamaşır suyu içmesi gibi zarar verir. *HABER MERKEZİ
İlginizi Çekebilir