Düğün yemekleri yöresel lezzetlere yöneldi
GÜNDEMAksaray’ın ilçe, köy ve kasabalarındaki düğün yemekleri bu güne kadar klasik pilav üstü et olarak sunuluyordu. Son dönemlerde köylerde düğün yemekleri için kurulan kazanlarda pirinç pilavı yerine bulgur pilavı, zahmetli olsa da yaprak sarması ve hoşaf olmazsa olmazlar arasında yer aldı.
Bazı ailelerde zengin yemek çeşidiyle dikkat çeken düğün yemekleri, lezzetiyle adından söz ettiriyor. Kadın aşçıların hazırladığı yöresel düğün yemeklerinde şehrimizdeki köylerin adet ve geleneklerine göre şu çeşitlerden oluşuyor. Yoğurt çorbası, bamya çorbası, kuzu etinden pişirilmiş kebap, bulgur pilavı, kuşbaşı etle yapılan nohut ya da kuru fasülye, etli yaprak sarması ve üzüm hoşafı. Büyük fedakarlıklarla hazırlanan düğün yemekleri, belirlenen 2-3 kişi tarafından yemeğin kusursuz ve eksiksiz verilmesi için çaba harcanıyor. Düğün yemekleri için düğünden 3-4 gün önce hazırlar başlıyor. Yaprak sarması dolduruluyor, etler doğranıp dinlendiriliyor. Daha sonra yemekler düğün gecesi odun ateşinde pişirilip hazır hale getiriliyor. Düğün günü geldiğinde özenle hazırlanan düğün yemeği ikram edilmeye başlanıyor. Yemeklerin bölgeye özel olduğunu belirten vatandaşlar, "En gözde etli bulgur pilavı. Milli yemeklerimizden diye bilinen kuru fasülye veya nohut yöreye göre baş yemek olarak da belirlenebiliyor. Yemeklerimizi tamamen odun ateşinde pişiyoruz. Yemeklerin lezzeti hem bizlerin ustalığı hem de pişirme teknikleri ile başka bir güzelliğe bürünüyor. Yemeklerimizin lezzeti yıllar öncesinden günümüze kadar geliyor.” Dediler *TALAT BELGE
İlginizi Çekebilir