© Yeni Aksaray Gazetesi

Hekimlerin sorunları Tıp Bayramında dile geldi       

     14 Mart Tıp Bayramı nedeniyle bir açıklama yapan Aksaray Aile Hekimleri Derneği Başkanı Dr. Şenol Atakan, günümüzde hekimlerin sorunlarını gündeme taşıyarak çözülmesi gerektiği yolunda hatırlatmalarda bulundu. Dr. Atakan güne özel şunları söyledi: “ 14 Mart 1827’de, II. Mahmut döneminde, Hekimbaşı Mustafa Behçet’in önerisiyle ilk cerrahhanenin, Şehzadebaşı’daki Tulumbacıbaşı Konağı’nda Tıphane-i Amire ve Cerrahhane-i Amire adıyla kurulması, Türkiye’de modern tıp eğitiminin başladığı gün olarak kabul edilir. Okulun kuruluş günü olan 14 Mart, “Tıp Bayramı” olarak kutlanmaktadır.

            İlk kutlama, 1919 yılının 14 Mart’ında işgal altındaki İstanbul’da gerçekleşmiştir. O gün, tıbbiye 3. sınıf öğrencisi Hikmet Boran’ın önderliğinde, tıp okulu öğrencileri işgali protesto için toplanmış ve onlara devrin ünlü doktorları da destek vermişti. Böylece tıp bayramı, tıp mesleği mensuplarının yurt savunma hareketi olarak başlamıştır.

                En değerli varlık insandır.İnsanın en değerli varlığı da sağlığıdır.İnsanın en değerli varlığının koruyucusu ve tedavi edicisi de bir hekimdir..

            Hekimlik; Dünya’nın her bölgesinde, her iklimde, her şartlar altında, yaz kış, gece gündüz, sıcak soğuk demeden; barışta ve savaşta, her türlü tehlikeyi göğüsleyerek, hiçbir din, dil, ırk, milliyet, düşman, dost farkı gözetmeden, evrensel bazda hizmet veren kutsal mesleklerden bir tanesidir.

              Özü, insana koşulsuz hizmettir…

               Ve hekimlik;Her şeye, her koşulda, her zorluğa, her haksızlığa karşı, başı dik boyun eğmemiş, özsaygısı yüksek, insan ve toplum sevgisini yitirmemiş, aksine beslenmiş ve güçlenmiş, insanlara yarar sağlayabilecek olarak yaşamaktır…

             Hekimlik yüksek mesleki etik değerlere sahip olmak demektir…

              Hekimlik kendinden daha büyük ve daha güçlü durmayı gerektirir. Eğer ki, yaşamda idealler peşinde koşmayı istiyorsan, tam biçilmiş kaftandır .

              Değerleri sıralarsanız peş peşe, ahlaki ve insani değerlerden sonra hekimlik gelir. Hekimlik mesleği, vicdanının sesinin sana hükmettiği meslektir.

               Hekim olmak hoşgörü gerektirir. Gece ve gündüz karışmış ritimde çalışmak demektir. Her nefeste topluma değer katma aşkı demektir.

              Hekimlik, insanlık var oldukça sürecek bir meslektir.

               Günümüzde ise Hekimlik her türlü şiddet olayının yaşandığı, her türlü zorlu şartlar altında çalışmaya zorlanan, mesleki yetilerinden çok halkı memnun etmek zorunda bırakılan bir meslek haline gelmiştir. Her yıl yüzlerce meslektaşımızın mesleği başında saldırıya uğradığı, binlercesinin ise sözlü ve fiili hakarete uğradığı bu günlerde birlik ve beraberliğimiz biz Doktorlar için çok büyük  önem arz etmektedir.

               Ayrıca çalışma şartlarının yanında emeklilik başta olmak üzere sosyal hakları yönünden çok büyük sorunlar yaşayan biz hekimlerin 14 Mart Tıp Bayramının yaşandığı bugünlerde hekimlik mesleği ile ilgili sorunlarının gündeme taşınması da anlamlı olacaktır.

                Bütün sağlık çalışanlarının sizin sağlığınız için çalıştığını unutmayın.14 Mart Tıp Bayramı bütün sağlık çalışanlarına kutlu olsun.

 

Emeği Tarifsiz, Cesareti ve Yüreği Büyük Tüm Hekim arkadaşlarımızın 14 Mart Tıp Bayramını Kutluyorum. İyi ki Varsınız...” *HABER MERKEZİ

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER