HER DERDE DEVA Şimdi pekmez zamanı
GÜNDEMŞifa deposu olarak bilinen pekmez bu günlerde Aksaray’ın bağlık bahçelik yerlerinde pekmez kazanlarının kurularak üretim yapılmanın telaşı yapılıyor. Kışın sıcak tutan ve beslenme uzmanları tarafından vitamin deposu olarak lanse edilen pekmez, Aksaray’ın hemen hemen her bölgesinde yapılırken, daha çok Hasandağı köyleri ile Ortaköy bölgesinde sıkça üretiliyor. Asırlardır yaşatılan bu gelenek günümüze kadar uzanarak devam ediyor.
Pekmezi nasıl yaptıklarını ve lezzet katan inceliklerini anlatan köy sakinleri, "Üzümü bağdan topluyor ve çuvala katıyoruz. İçine bir miktar toprak koyuyor sonra çuvalın içindeki üzümleri çiğneyerek eziyoruz. Üzüm suyunu havuza musluktan akıtıp duruluyoruz. Daha sonra üzüm suyunu kazanda kaynatıyoruz, bu kaynamaya kestirme diyoruz. Kazanda kaynatıp duruladığımız ve kestirme yaptığımız üzüm suyunu elde yaptığımız ocaktaki büyük kazana döküyor ve kaynatıyoruz. Kaynarken devamlı ve hızlı bir şekilde savuruyoruz. Eğer savurma işlemi hızlı yapılırsa pekmez daha kaliteli olur" dediler.
Tamamen doğal yöntemler ile elde edilen pekmezin içinde hiç bir katkı maddesinin olmadığını belirten köy sakinleri, "Pekmezlerimizin içerisinde herhangi bir katkı maddesi yok. Tamamen doğal yöntemler ile elde ettiğimiz üzümlerimizden yapıyoruz. Üzümün içindeki tek katkı maddesi içerisine kattığımız özel bir toprak. Allah tarafından oluşmuş bu özel toprak pekmezimize özel bir tat katıyor" diye konuştular. *ERDEM SÜDEMEN
İlginizi Çekebilir