© Yeni Aksaray Gazetesi

Karaman'ın obruk peyniri yaşatılacak

Bir dizi ziyaret için Karaman’a gelen Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Ayrancı ilçesi Divle köyünde bulunan obruk mağarasında üretilen Divle Obruk Peynirinin üreticiden çıkış fiyatının iki katına çıkarılarak dünya pazarına ihraç edilmesi için gerekli çalışmaları yapacağının müjdesini verdi. Bakan Yumaklı, aynı zamanda Divle Obruk Peynirinin üretim kapasitesinin artırılması için de çalışacaklarını kaydetti. Ancak Bakan Yumaklı'nın kapasite artırımına yönelik yaptığı açıklamanın gerçekleşmesi tam olarak mümkün değil çünkü bölgede ismi Divle olan sadece bir tane obruk mağarası var. Bu mağaranın kapasitesi, bütün şartlar zorlandığında 45 tona kadar çıkabiliyor. Halihazırda mevcut üretim de 43-45 ton arasında değişiyor. Yani mağara zaten tam kapasite çalışıyor.
Divle Obruk Peyniri, Karaman’ın Ayrancı ilçesinde yüzyıllardır süre gelen bir gelenek olarak mağarada olgunlaştırılıyor. Mağaranın içerisindeki düşük ısı ve kendine özgü küf florası, bu peyniri eşsiz kılan temel faktörler arasında yer alıyor. Peynirin olgunlaşma sürecinde mağarada peynirlerin üzerinde mavi, beyaz ve kiremit kırmızısı renkte küfler oluşuyor. Bu küfler peyniri doğal bir şekilde muhafaza edip olgunlaştırıyor ve mağara adeta bir soğuk hava deposu görevi görüyor. İç ısısı 4±1 santigrat derece ve bağıl nem %80 ±5 düzeyinde olan bu obruk, peynirlerin 5-6 ay arası süren bir olgunlaşma sürecine ev sahipliği yapıyor.

KAPASİTE ARTIRIMI İÇİN DİĞER MAĞARALAR KULLANILABİLİR Mİ?

Kapasite artırımı için bölgedeki diğer obruk mağaraları kullanılabilir ancak burada karşımıza önemli bir engel çıkıyor. Şöyle ki, her mağaranın kendine has bakteri florası bulunuyor ve Divle Obruk Peynirinin karakteristik lezzeti ve kalitesi bu mağaraya özgü. Ürünü diğer peynirlerden ayıran en önemli etken, Divle Obruğunda üreyen bu özel küf florasıdır. Bu nedenle, başka mağaralarda üretilecek peynir, Divle Obruk Peyniri ile aynı kaliteyi sağlayamaz. Zaten Divle Obruk Peyniri’nin marka haline gelmesini sağlayan ve coğrafi işaret almasına neden olan bu lezzettir. Eğer başka mağaralarda üretim yapılırsa, peynirin kalitesi kaçınılmaz olarak değişecektir.
Bu nedenle, diğer mağaralarda üretilen peynirin adı Divle Obruk Peyniri olmamalıdır. Ya her mağara kendi adıyla anılan bir peynir üretim sürecine girmeli ya da bu mağaralar “Ayrancı Obruk Peyniri” adı altında birleşerek, Divle Obruk Peynirine alternatif ikinci bir kalite peynir markası oluşturmalıdır. Böylelikle Divle Obruk Peynirinin kalitesinde bir değişiklik olmaz, bölge halkı bu üretimden faydalanarak ekonomik gelir elde eder ve Karaman adına yeni bir marka doğmuş olur. 

PİYASADA TÜRLÜ TÜRLÜ FİYATLAR VAR

Divle Obruk Peynirinin korunması gereken önemli bir kültürel miras olduğu göz ardı edilmemelidir. Bu kültürel mirasın korunması için piyasadaki taklit ürünlerle mücadele edilmesi gerekiyor. Şöyle açıklayalım: Divle Obruk Peynirinin üreticiden çıkış fiyatı 700-750 TL aralığında iken, piyasada bu peynirin çok farklı fiyatlarla satıldığını görüyoruz. Bu durum, taklit ürünlerin ve kalitesiz peynirlerin piyasada dolaşımda olmasından kaynaklanıyor. Tüketici internet üzerinden ya da farklı yerlerden bu peyniri alırken fiyat farklılıklarıyla karşılaşıyor ve bu da orijinal olmayan ürünlerin satılmasına neden oluyor. Bu sorunun çözülmesi için daha sıkı denetimler ve emülasyonla mücadele yöntemleri geliştirilmelidir. *TALAT BELGE

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER