© Yeni Aksaray Gazetesi

MAHARETLİ MUHTAR Kışlık ekmek yapan mahalleliye yardımcı oldu

B. Bölcek Mahallesi Muhtarı Songül Demir, Kış ayının yaklaşmasıyla birlikte mahallesinde kadınlarla birlikte imece usulü ile kışlık ekmek yapımında bulundu. Hamur açtı, sacda pişirdi ve mahallenin kadınları ile birlikte kışlık hazırlıklarına destek verdi.

Kış aylarının yaklaşmasıyla birlikte kadınlar, kışlık hazırlıklara başladı. Salça, turşu, kurutulmuş ürünlerin yanı sıra en çok emek isteyeni ise yufka ekmek. Kış aylarının vazgeçilmezi haline gelen bu lezzet için Büyük Bölcek mahallesi kadınları tarafından Muhtar Songül Demir ile birlikte imece usulü ile her gün bir ailenin ekmeği yapılıyor. Sabahın ilk ışıklarında hazırladıkları hamur, halk dilinde beze olarak tabir edilen kesme işlemi ile başlıyor. Toplanan kadınlar bezeleri oklava yardımıyla tek tek açarak pişirme işlemine geçiyor. Sıcak saç üzerinde hafif ısıtılan yufkalar, daha sonra ateşin içinde kızartılıyor. Akşamın geç saatlerine kadar devam eden yoğun mesai içerisinde yaklaşık bin adet yufka yapılıyor. Yapılan ekmekler daha sonra evin serin bir bölümünde muhafaza ediliyor. Hazırlanan yufka ekmeklerin en büyük özelliği ise kış boyunca bayatlamadan tüketilmesi olarak biliniyor.

Komşularına sırayla yufka yapmaya gelerek gün boyu hamur açan Muhtar Songül Demir, "Erken saatlerde geldik, hamuru yoğurduk bezeyi tuttuk. Daha sonra yufkayı yapmaya başladık. İmece usulü komşularla burada toplanıp kışlık ekmeklerimizi yapıyoruz. Kışa hazırlık için ekmeğimizi akşama kadar yapıyoruz, bir kış yiyoruz" dedi.

Muhtar Songül Demir, "İki gün önce komşuları çağırdım. Biz burada birbirimize ödünç yapıyoruz. Sabah kalkıp hamuru yoğurdum, her şeyi hazırladıktan sonra komşularım geldi. Onlardan Allah razı olsun. Kışlık ekmeğimizi yapıyoruz. Bir kış yiyeceğiz. Allah'a şükürler olsun. Komşularıma da ben ödünç gideceğim. Bu şekilde birbirimize ekmeğimizi yapıyoruz. Atalarımızdan gördük biz, eskilerden beri yaparız ekmeğimizi. Biz bu yufka ekmeksiz yapamayız, devamlı kışlık ekmeğimizi yaparız. Şimdiki nesil fazla bu ekmeği yemiyorlar. Benim 2 çocuğum var, 2’de yiyor. Doğrusu yemeleri beni sevindiriyor. Aslında bunlar atalarımızdan gelen bir lezzet" diye konuştu. * Ersin Arslan

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER