© Yeni Aksaray Gazetesi

Şair gözüyle Aksaray yemekleri

Şehrimiz şairlerinden Yavuz Bayram Çalışkan sosyal medyasında Aksaray Yemeklerinden bir demet sunarak, bilmeyenleri bilgilendirdi. İşte yöreye özgü o yemekler:

Un, su ve kaymakla yapılan Çiğleme,

Soğan, salça, mercimek, karabiber, nane ile Soğanlama,

Lahana turşusu, kuşbaşı et al sana Kokina çorbası,

Kuru bamya, kuzu kuşbaşı,  soğan, salça  işte Bamya çorbası,

Hamuruna un, yağ, tuz, yumurta katarak, kurutularak kesilen Erişte,

Şehriyeleri yağla renklendir, kuskus ekle, su, tuz ilave et Kuskus Pilavı,

Mantar, bulgur, tereyağ, salça, birleşince oluyor mantarlı bulgur pilavı,

Et, domates, biber, sarımsak, tereyağ, sumak, işte sana muhteşem Aksaray Tava,

Hamuru yoğur, yağda soğanı kavur, peynir ekle, dürümün adı Sıkma,

Yağlı tuzsuz peynir, yumurta sarısı, toz şeker, istersen pekmez, irmik eklersen güzel Höşmerim ortaya çıkar.

Tereyağ, un, yumurta, şeker bir araya gelince Un Kurabiyesi olur.

Hamura ceviz koy, oklavaya sar, al sana Sarığı Burma

Nohut, soğan,  tereyağ, toprak güvece, pancarı ince kıy, Pancarlı Yahniyi gör

Un, su yumurta, tuz, içi kıyma, soğan, maydonoz, pul biber,

Sosu, yoğurt,  sarımsakla Dolma Mantı,

Un,tuz, yumurta, su, yağ, içine de lor peyniri işte Kapak Böreği,

Ayvaları oyun içine soğan pirinç koyun, hazırdır Ayva Dolması.

Ekmeği küp doğra, tereyağla soğan, kıyma, et oldu bitti Papara

Süt, un, yumurta, üzerine tereyağ, hazırdır Aksaraylı Karıştırma,

Yedi yufka tepside renklenir, şerbet ile lezzetlenir, cevizler döğülür, afiyetle yenir, bunun adı da İncelek Tatlısı.

#şiirhan

#aksarayyemekleri

Aksarayın meşhur bir kaç yemeğini

az, biraz tanıtalım dedik, kusurumuz var ise affola.

*AYHAN ÖZDEN

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER