Sıcaklarda şekerli içeceklere dikkat
GÜNDEMSıcak havalarda serinlemek için tükettiğimiz gazlı ve şekerli içecekler diyabet riski oluşturabilir.
Diyetisyen Şükriye Amaç, yaz aylarında sık tüketilen şekerli ve gazlı içeceklerin diyabet riski oluşturabileceğini söyleyerek, "Sade maden suyuna meyveleri ezerek kendimiz tatlandırabiliriz" dedi.
Su tüketiminin saatte 1 bardak olmasına dikkat edilmesi gerektiğini ve fazla terleyen kişilerin maden suyu ile mineral alabileceklerini söyleyen Amaç, "Havaların ısınması ile birlikte çok fazla aldığımız sorulardan bir tanesi de 'Yazın nasıl beslenmeliyiz?' oluyor. Yazın havaların ısınmasından kaynaklı olarak terliyoruz ve terleme ile birlikte vücudumuzdan su ve mineraller kayboluyor. Su tüketimi çok önemli ve bunun üzerine basarak duruyoruz. Her saat başına 1 bardak su öneriyoruz. Zaten her saat başına bir bardak su içsek günlük en az 12 saat ayaktayız ve 12 bardak su içmiş oluruz ve o da 2,5 litreye denk gelir diyoruz. Daha fazla ter kaybeden kişilere maden suyu öneriyoruz çünkü orada da bir mineral kaybı oluyor. Kişi kendini sporla destekliyorsa aynı şekilde hem havanın sıcaklığı hem sporun etkisi ile birlikte daha fazla su ve mineral kaybı oluyor. Hem su hem de maden suyu ile birlikte desteklenmeli diyoruz" dedi.
Şükriye Amaç, meyve tüketerek hem lif hem de sıvı ihtiyacının giderilebileceğini söyleyerek, "Diğer yandan da meyve tüketimi çok önemli. Hem lif almı hem de yine sıvıları alımını meyve tüketimi ile desteklemiş oluruz. Meyve seçiminde antioksidan kapasitesi yüksek meyveleri önceliğimize koymalıyız. Çünkü bu dönemde polenle ve bahar alerjileri artmış ve bağısıklığı desteklemek için antioksidan kapasitesi yüksek olan meyveleri tüketmek daha doğru seçim olacaktır. Antioksidan kapasitesi yüksek olan meyveler şse kırmızı meyvelerdir. Mevsim meyveleri olarak üzüme yer verilebilir, mevsimde çıkan meyvelerden çilek tüketimi artırılabilir. Havalar ısındıkça fiyatında da düşüş olacağı için karpuz tüketilebilir." ifadelerini kullandı.
Gazlı ve şekerli içeceklerin tüketilmesinin diyabet riski oluşturabileceğini söyleyen Amaç, "Gazlı ve şekerli içeceklere olan tüketim de havaların ısınması ile birlikte artmış durumda. Bunlara dikkat edilmeli çünkü bunlar da diyabet riski oluşturabiliyor. Kendimiz tatlandırabiliriz. Meyveleri ezerek sade bir maden suyu ile birleştirip meyveli hale getirebiliriz. Fakat içerisine şeker girmiş meyveli ve gazlı içeceklerden uzak durmamız lazım" dedi. *TALAT BELGE
İlginizi Çekebilir