© Yeni Aksaray Gazetesi

Sütaş, elektrik ihtiyacının yüzde 80’ini kendi üretiyor

2021 yılında elektrik ihtiyacının yüzde 80’ini çiftliklerinin gübreleri ve organik atıklardan üretilen yenilenebilir enerji ile karşılayan Sütaş, 2025 yılına kadar bu oranı yüzde 100’e çıkaracak. Güneş enerji santrali yatırım hedefini revizede ederek 10 MW’den 25 MW’ye yükselten Sütaş, ısı enerjisi ihtiyacının yüzde 50’sini de yenilenebilir enerjiden elde etmeyi planlıyor.

Sütaş 5000 çalışanının yanı sıra satış dağıtım grubundaki iş ortakları ile birlikte 7.500 kişiye istihdam sağlıyor. 2021 net konsolide cirosu 6,2 milyar TL. 4 entegre tesisinde;

Her gün 6,5 milyon paket süt ürünü,

Yem fabrikalarında günde 1.200 ton karma yem üretiyor.

Tesislerinin elektrik ihtiyacının yüzde 80'ini, çiftliklerinin gübrelerinden ve organik atıklarından üretiyor.

Sütaş’ın 2025 hedefleri doğrultusunda yürüttüğü faaliyetleri ve 2021 yılı sürdürülebilirlik performansını kamuoyu ile paylaşmaktan mutluluk duyduklarını dile getiren Sütaş Sürdürülebilirlik Komitesi Başkanı Duygu Yılmaz, “2021 yılı, Covid-19 pandemisinin günlük hayatımıza etkilerinin belirli bir ölçüde kontrol altına alındığı bir yıl oldu. Ancak ortaya çıkardığı geri döndürülemez sonuçlarını hep birlikte deneyimlemeye devam ediyoruz. Pandeminin belirsizliği, 2022’nin ilk aylarında yanı başımızda gelişen savaş ile birleşince enerji ve gıda arzının ne kadar kırılgan bir yapıda olduğu daha net görüldü.  Bunun sonucunda tarım ve gıda sistemlerinin dönüşümü, dünyanın sürdürülebilirlik ajandasında iklim değişikliğinin yanında daha güçlü biçimde yer almaya başladı. Ne mutlu ki hem arz güvencesi ve hem de tedarik zinciri entegrasyonu sağlayan “Çiftlikten Sofralara” iş modelimiz, tüm bu belirsizlikler ve değişimlerin içinde faaliyetlerimizi kesintisiz sürdürebilmemizi sağlıyor. Özünde sürdürülebilirlik olan iş modelimizle her gün çevreye, topluma ve bireylere katkı sağlamaya devam ediyoruz” değerlendirmesinde bulundu.

SÜTAŞ GES KAPASİTESİ HEDEFİNİ 25 MW’A YÜKSELTTİ

Yenilenebilir enerji kullanımını artırmayı planlayan Sütaş, bu amaçla güneş enerjisi santrali (GES) yatırımlarına da ağırlık verdi. Doğu-Güneydoğu Anadolu Sütçülük Projesi, Bingöl Entegre Tesisleri’nde 1 MW gücündeki hibrit GES yatırımını Ocak 2023 itibarıyla devreye almaya hazırlanan Sütaş; Tire, Aksaray ve Bingöl tesislerindeki çiftliklerinin ve fabrikalarının çatılarına GES kurmak üzere çalışmalara başladı. 10 MW GES yatırım hedefini 25 MW’a yükselten Sütaş, ısı enerjisi ihtiyacının yüzde 50’si kadar yenilenebilir enerji üretmeyi hedefliyor.

“ÇİFTLİKTEN SOFRALARA” İŞ MODELİ BÖLGESEL KALKINMAYA DESTEK OLUYOR

Sütaş’ın ekonomik, sosyal etkileri ve kapsayıcılığı ile “Bölgesel Kalkınma Modeli” niteliği taşıyan “Çiftlikten Sofralara” entegre iş modeli; tarım, sanayi ve hizmet sektörlerinde birçok farklı alt sektörü de harekete geçiriyor.

Sütaş sözleşmeli model ile iş birliği yaptığı yem üreticilerini, toprağın hazırlanmasından uygun tohum seçimine, verimli sulama sistemlerinin geliştirilmesinden organik ve organomineral gübre teminine ve hasat faaliyetlerine kadar birçok konuda destekleyerek verimliliklerinin artmasını sağlıyor. 2021 yılı verilerine göre 593 sözleşmeli üretici ile yaklaşık 34.000 dekar arazide de sözleşmeli yem üretimi gerçekleştiren Sütaş, toplamda 170 bin ton kaba yem tedarik ederek üreticilerine 61 milyon TL ödeme yaptı.

Sütaş ayrıca süt üreticileri ile birlikte çalışarak bilgilendirmeler, denetimler ve doğru yem yönlendirmeleri yaparak verimliliklerinin bir önceki yıla göre yüzde 6,3 artmasını sağladı. Süt üreticileri, 2021 yılında 802 milyon litre süt karşılığı 2,6 milyar TL düzenli gelir elde etti.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER