Uzmanından Kurban Bayramında beslenme önerileri
GÜNDEMDiyetisyen Şükriye Amaç, "Etlerin hemen tüketilmesini önermiyoruz, yaklaşık 24 saat kadar buzdolabında muhafaza edildikten sonra tüketilmesini tavsiye ediyoruz" dedi.
Amaç, "Biz, besinlerde, ette bulunan mevcut bakteriyi azaltmak ya da kabul edilebilir seviyede tutmak için onlara bu şartları sağlamamamız gerekiyor. Bunun için de kesim sırasında, yüzme ve parçalama işlemleri sırasında, ortamı mümkün olduğunca serin olması, bu işlemleri yapan kişilerin kişisel hijyen kurallarına uyması bizim için önemli. Muhtemel bulaşıları önlemek için temiz bıçak, kap ekipman kullanılmalıdır. Sakatat ve etler aynı ortamda muhafaza edilmemelidir" diye konuştu.
Etlerin 24 saat kadar dinlendirildikten sonra tüketilmesi gerektiğine dikkati çeken Amaç, "Etlerin hemen tüketilmesini önermiyoruz, yaklaşık 24 saat kadar buzdolabında muhafaza edilmeli. Sonrasında tüketilmesini istiyoruz. Çünkü ette rigormortis denilen bir ölüm katılığı meydana geliyor. Bu da etin daha sert ve daha lezzetsiz olmasına sebep oluyor. 24 saat dinlendirdikten sonra tüketebiliriz. Bu bizim için hem lezzet anlamında hem de sindirim kolaylığı açısından fayda sağlayacaktır" şeklinde konuştu.
"Buzdolabında 5 gün kadar derin dondurucuda ise 6-12 ay arasında muhafaza edebiliriz"
Diyetisyen Amaç, etlerin uygun saklama şartlarına değinerek, "Paylaşımlarımızı yaptıktan sonra kalan etlerimizi günlük porsiyonlara ayırıp streç film, buzdolabı poşeti ya da vakumlu poşetlerde buzdolabında saklayabiliriz. Buzdolabında 0-4 derece arasında 3-5 gün kadar derin dondurucuda ise - 18 derecede 6-12 ay arasında muhafaza edebiliriz" ifadelerini kullandı.
BAYRAMDA 2-2,5 LİTRE KADAR SIVI TÜKETMEMİZDE FAYDA VAR
Amaç, bayramda normal beslenme düzeninin dışına çıkılmaması gerektiğine vurgu yaparak "Bayramda her zaman olduğu gibi yeterli ve dengeli beslenme çok önemli. Aşırı yağlı ve şekerli yiyeceklerden uzak durmalıyız. Özellikle misafirliklerde kafein içeren içeceklerin fazla tüketilmesi teklikelidir. Kahve 2 fincandan fazla tüketilmemelidir. Kronik hastalığı olanlar şeker, tansiyon, kalp hastalığı gibi bu kişiler normal beslenme düzeninin dışına çıkmamalıdır. Bayramda et tüketimi fazla olduğundan böbrek solüt yükü de artmaktadır. Günde birden fazla et tüketildiğinde böbreğin yükü artmaktadır ve vücudumuzun susuz kalmasına neden olabiliyor. Bayramda 2-2,5 litre kadar sıvı tüketmemizde fayda var. Sabah kahvaltıda haşlanmış yumurta, peynir, tam buğday ekmeği, şekersiz çay ve yeşilliklerden oluşan bir kahvaltı ile güne başlayabiliriz. Öğle ve akşam yemeğinde ise öncelikle çorba, sonrasında az yağlı et, sebze yemekleri, salata ve yoğurttan oluşan örnek bir menü tüketebiliriz. Et sindirimi zor bir besin olduğu için iyice çiğnenmeli ve yavaş tüketilmelidir. Eti pişirirken kuyruk yağı ile kavurma veya kızartma şeklinde tercih edilmemeli, haşlama, ızgara veya mangal şeklinde tüketilmelidir. Kırmızı ette bulunan demirin vücuttan emiliminini arttırmak ve tam faydalanmak için etin yanına mutlaka limonlu salata eşlik etmelidir. Şişkinlik, hazımsızlık ve kabızlık gibi sorunlar yaşamamak için et mevsim sebzeleri ile birlikte tüketilmelidir. Hazımsızlık sorunu yaşanırsa ufak yürüyüşler ve ılık suyu yudum yudum içerek hazımsızlık sorunu çözülebilir” ifadelerini kullandı. *CEREN NERGİZ
İlginizi Çekebilir