Yaralı şahin teslim edildi
GÜNDEMSultanhanı ilçesinden Mehmet Sarıgül, tarlasında bulduğu yaralı şahini Çevre, Doğa ve Hayvanları Koruma (HAYDİ) Timine teslim etti. Kızıl Şahin muhafaza altına alınarak, bakımının yapılması için ilgili kuruma götürüldü.
Bölgemizde ve Hasandağı civarında nadiren görülen kızıl şahinler Tarla fareleri, yer sincapları (gelengi), tavşanlar; ayrıca sürüngenler (kertenkele, keler ve yılanlar) gibi küçük ve orta büyüklükteki omurgalılarla beslenir.
Boyları 45–65 cm, kanat açıklıkları 110–145 cm ve ağırlıkları 690-1600 gr arasında değişir. Şahinlerin en büyük cinslerinden biri olan kızıl kuyruklu şahinler, keçi, tilki ve ceylan gibi hayvanları avladığı için kuş ticareti yapanların gözdesi halinde.
Sonbaharda Afrika'ya, ilkbaharda Rusya'ya göç eden şahinler, mayıs-ekim ayları arasında ise Anadolu'ya geliyor. Özellikle İç Anadolu Bölgesi ile göç güzergahındaki Hatay ve Akdeniz'de yaşıyor. Fare, tavşan ve sincap gibi hayvanlarla avlanarak ekolojik dengeyi koruyan şahinlerin nesli, bilinçsiz avlanma nedeniyle tehlike altında bulunuyor. Şahinler, yasak olmasına rağmen internet sitelerinde verilen ilanlarla satılıyor. Yırtıcı kuşlar için 2 bin ile 38 bin lira arasında değişen fiyatlar isteniyor. Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü yetkilileri, satışın tespiti halinde hayvan başına 10 bin liralık ceza uyguladıkları bildirildi.
Tarlasında gezerken dikkati üzerine yaralı şahine rastlayan üretici Mehmet Sarıgül, Kızıl Şahinin yanlış kişilerin eline geçmesini önlediği için mutlu olduğunu belirtirken, yetkililerde böylesi sorumlu vatandaşlara ayrıca teşekkür etti. *İBRAHİM AMAÇ
İlginizi Çekebilir