© Yeni Aksaray Gazetesi

YENİ ADLİ YIL AÇILIŞINDA KONUŞAN BAŞSAVCI OSMAN KÖSE : Adaletin olmadığı yerde huzur ve güvenlik olmaz

Yeni adli yıl törenle açıldı. Törenler adliyenin konferans salonunda yapıldı. Yıllardan sonra ilk defa açılış törenlerine basın mensupları da davet edildi. Adli yılın açılışında konuşan Başsavcı Osman Köse önemli bir noktaya temas ederek “Adaletin olmadığı yerde huzur ve güvenlik olmaz” dedi.

Yeni adli yılın açılış konuşmasını yapan Aksaray cumhuriyet başsavcısı Osman Köse önemli mesajlar vererek şunları söyledi: “Adalet, toplumsal düzenin ve huzurun temel direğidir. Adaletin tesis edilmediği bir toplumda, huzur ve güvenlikten söz etmek mümkün değildir. Hz.Ömer ''Adalet Mülkün Temelidir'' der. ''Mülk'' Arapça bir kelime olup malik olma sahip olma anlamlarına gelir. ''Melik'' yani hükümdar olmak , yönetmek kelimesi de aynı kökten türetilen bir kelime olduğu dikkate alındığında toplumsal huzur ve düzeni sağlıklı bir şekilde tesis etmenin en önemli aracının adalet olduğu tüm kadim kültürlerde de kabul edilen bir gerçektir. Allah'u teala Nisa suresinin 135. Ayetinde ''Ey iman edenler, Kendiniz, anne babanız ve yakınlarınız aleyhine de olsa, Allah için adaleti titizlikle ayakta tutan kimseler olun. İster zengin olsunlar, ister fakir; Allah onlara sizden daha yakındır. Öyleyse adaletten sapmayın ki haktan uzaklaşmış olmayasınız. Eğer dilinizi eğip bükerseniz veya adaletten kaçınırsanız bilin ki Allah yaptıklarınızdan haberdardır.'' buyuruyor. Peygamber efendimiz bir hadisi şerifinde ise ''Bir gün adaletle hükmeden kimse 60 yıl nafile ibadet eden kimse gibi sevap kazanır. (Deylemi-Müsnetül firdevs-2/344)'' diyor. Aristotales '' Adalet erdemlerin en yükseğidir. Çünkü adalet başkalarına iyilik etmeyi emreder.'' der. Platon ''Adalet her insana hak ettiğini vermektir.'' diyor. Hz. Ali '' Adalet devleti ayakta tutan bir direk gibidir.'' diyor. Konfüçyüs '' Adalet insanları bir birine bağlayan, toplumu bir arada tutan en büyük güçtür.'' diyor MahatmaGandhi ''Bir toplumun büyüklüğü en zayıf üyelerine nasıl davrandığıyla ölçülür'' diyor. Jean-Jacques Rousseau da '' Adaletin olmadığı yerde ahlak da yoktur'' diyor. Adaletin gerçekleşmesi hususunda büyük bir sorumluluğu üstlenen biz hukukçular üzerimize düşen bu ağır ve zor görevi en iyi şekilde yerine getirmekle mükellefiz. Haklı olana hakkının verilmesinde, suçların soruşturulmasında, delilerin toplanmasında ve yargılamaların hızlı ve adil bir şekilde yürütülmesinde büyük bir sorumluluk taşıdığımız tartışmasızdır. Görevimiz sırasında Anayasa ve yasalar çerçevesinde hareket ederek bilgi ve tecrübelerimizi vicdanımızın sesi ile harmanlamak suretiyle tarafsız ve objektif bir şekilde vereceğimiz kararlarla toplumun sesi olmalıyız. Her bir vatandaşımızın hakkını korumak, hukukun üstünlüğüne saygı göstermek ve adaletin tecellisini sağlamak bizler için en kutsal görevdir. Bu görev sadece hukukun bir gereği değil, aynı zamanda vicdanımızın da bir emridir. Bu yeni adli yılın , hukukun üstünlüğüne olan inancımızı pekiştirdiği, toplumun adalet sistemine olan güvenini arttırdığı bir dönem olmasını temenni ediyorum. Yargı camiası olarak hep birlikte , daha etkin, daha hızlı ve daha adil bir yargı sistemi için çalışmaya devam edeceğiz.” Dedi.

Adalet Komisyonu Başkanı Gökhan Oflaz’da yeni dönemin hayırlı olması temennisinde bulundu. Baro Başkanı Ferit Köse ise hakim ve savcıların harcırahlarının artırılmasının yanı sıra, stajyer avukatlara devletten maaş verilmesini, hukuk fakültelerine alınan öğrenci sayısının sınırlandırılmasını istedi. Baro Başkanı Köse : “Yargı bağımsızlığı, yargının hiçbir dış baskı altında kalmadan, hukukun gerektirdiği şekilde karar verebilmesini sağlar.

 Tarafsızlık ise, yargının hiçbir ayrım gözetmeksizin adil bir şekilde görev yapmasını ifade eder. Bu iki ilke, bir arada toplumsal güvenin ve adaletin sağlanmasının en büyük güvencesidir.

Hukukun üstünlüğü ilkesi, demokratik bir toplumun temel direğidir. Bu ilke, tüm devlet organlarının ve bireylerin hukuk kurallarına tabi olduğunu, hiç kimsenin hukukun üzerinde olmadığını ifade eder.

Bağımsız yargı için Savunma mesleğinin itibarını korumak, toplumun adalet arayışına katkıda bulunmak ve hukukun üstünlüğünü savunmak, hepimizin ortak sorumluluğudur.

Bu nedenle Yeni adli yıla girerken, savunma mesleğinin karşı karşıya olduğu zorlukların farkında olmamız gerekiyor.” Dedi. 

Vali Mehmet Ali Kumbuzoğlu ise, Aksaray’ın çok güzel bir şehir olduğuna değinerek, Ihlara vadisi başta olmak üzere, tarihi ve turistik mekanları herkesin gezmesini tavsiye etti. Özellikle vadide yürüyüş sporu önerdi. Hakim ve savcıların çok kıymetli olduklarını ve görevlerini yaparken önemli kararlara imza attıklarından dolayı huzurlu olmaları gerektiğine vurgu yaparak, Aksaray’ın dinlendirici ve huzurlu bir bölgede yer alıp, ülkenin tam ortasında her coğrafyaya yakınlığının bir avantaj olduğunu ifade etti. *ERDEM SÜDEMEN

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER