© Yeni Aksaray Gazetesi

Yeni Trafik Kanunu ile ağır cezalar geliyor

İçişleri Bakanlığı, 2025 yılı itibarıyla trafik güvenliğini artırmak amacıyla trafik ihlallerine yönelik cezaları ağırlaştıran yeni bir kanun teklifi hazırladı. Teklif, özellikle seyir halindeyken cep telefonu kullanımı, hız sınırı ihlali, ters yönde araç kullanma, alkollü veya uyuşturucu etkisi altında araç kullanma ve acil durum araçlarına yol vermeme gibi hayati ihlalleri kapsıyor.

Yeni düzenlemeye göre, cep telefonu kullanımı, hız aşımı ve ters yönde sürüş gibi ihlallerde cezalar 2.000 TL’den başlayacak. Üçüncü kez aynı ihlali yapan sürücülere ise 20.000 TL para cezası kesilecek ve ehliyetlerine 30 gün süreyle el konulacak.

Alkollü araç kullanan sürücüler için cezalar 25.000 TL ile 150.000 TL arasında değişecek. Ehliyet geri alma süresi ise 6 ay ile 5 yıl arasında olacak. Uyuşturucu etkisinde araç kullanmak, 150.000 TL para cezası ve sürücü belgesi iptali ile cezalandırılacak.

Ayrıca, ambulans, itfaiye ve polis araçlarına yol vermeyen sürücüler için 46.000 TL para cezası, 30 gün ehliyet geri alma ve 30 gün trafikten men uygulanacak. Aynı ihlali beş yıl içinde ikinci kez işleyen sürücülerin ehliyetleri tamamen iptal edilecek.

Yetkililer, acil araçlara yol verilmemesi durumunda hastaların hayatta kalma oranının %40 oranında azaldığını belirterek, yeni düzenlemenin hayati önem taşıdığına dikkat çekti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, teklifin trafik güvenliğine verdiği önemi vurgulayarak şu ifadeleri kullandı:

“Trafik ile ilgili hiçbir meseleyi ertelemedik. Sıfır can kaybı ve yaralanma hedefimize ulaşana kadar çalışmaya devam edeceğiz. Trafik güvenliği herkesin destek vermesi gereken bir meseledir.”*HABER MERKEZİ

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER