Atık ilaçlar kontrollü olarak imha ediliyor
Aksaray Eczacı Odası Başkanı Fatih Özçiftçi atık ilaçlar konusunda yaptığı açıklamada, atıkların kontrollü olarak imha edildiğini söyledi. Oda Başkanı Özçiftçi konu ile ilgili şunları söyledi : “Bizler akademik bir meslek odası olmanın bilinciyle şehrimize ve ülkemize faydalı projeler üretmek gayretindeyiz. Sosyal sorumluluk projelerine çok önem veriyoruz.
Bu kapsamda her yıl 14 Mayıs Eczacılık Günü etkinlikleri kapsamında ilk öğretim 5,6,7,8 Sınıflar arasında resim yarışması düzenliyoruz. Gençlerimizin mesleğimizi tanıması amaçlıyor ve onların eğitimlerine destek olmak için ödüllendiriyoruz.
Yine Haziran-2019 Tarihinde, Aksaray Üniversitesi Kampüsü içerisinde 1000 m2 bir alana 50 kamyon verimli toprak döktürerek ağaçlandırmasını sağladık.
Doğaya olan sorumluluğumuz çerçevesinde, her yıl eczanelerimizde miadı dolmuş olan atık ilaçların imhası için imha tesislerine yolluyoruz. Geçen yıl Aksaray’daki eczanelerimizden miadı dolmuş ilaçları Aksaray İl Sağlık Müdürlüğü yetkilileri ile tutanak altına alarak "Mevzuata uygun şekilde imhasını sağladık. Aksaray ili genelinde 493,55 kg miadı geçmiş ilacı, çevre ve insan sağlığına zarar vermeden topladık ve imhası için Atık Bertaraf Tesisine gönderdik. Her yıl periyodik olarak bu işlemi gerçekleştiriyoruz bu yılda Aralık ayında işlemlerimizi tamamlayacağız.
Atık ilaçların imhası hem çevre hem halk sağlığının korunması açısından çok önemlidir. İlaç çöp değildir, çöplüğe atılamaz, bertaraf edilmesi gerekir. İlaçlar çöpe atıldığında içlerindeki kimyasal maddeler toprağa ve suya karışarak çevre kirliliğine neden olur. Bu kirlilik hem insan sağlığına hem de doğadaki diğer canlılara zarar verir. Biz bunun önüne geçmek istiyoruz. Gelecek nesillerimizi düşünmek zorundayız. Bu konuda üzerimize düşen ne varsa yapmaya hazırız.
Amacımız; çevrenin korunması, halk sağlığının korunması ve ilaç atıklarının toprağa karışmaması adına miadı dolmuş ilaçların Çevre Mevzuatına uygun olarak imhasını sağlamaktır.”
Bu amaçla şehrimizin tüm otoriteleriyle bir araya gelerek oluşturulacak bir projeyle hastalarımızın evlerinde oluşan atık ilaçlarında imhasının çok faydalı olacağını düşünüyoruz. Eczacılarımız bilgileriyle, becerileriyle, doğaya olan saygılarıyla böyle bir projenin her zaman yanında olacaktır.
Ayrıca şunu da belirtmemiz gerekir ki Özellikle bilinçsiz antibiyotik kullanımı bakterilerin direnç kazanmasına neden olmakta ve geleceğimiz için tehlike oluşturmaktadır. Her ilaç değil doğru ilaç, çok ilaç değil dozunda ilaç bilinciyle ilaçların etkin kullanımı atık ilaç oluşmasını engelleyecektir. Bu amaçla Sağlık Bakanlığı bünyesinde İl sağlık Müdürlüklerince akılcı ilaç kullanımı birimleri kurulmuştur. Öncelikle hastalarımızı bilinçlendirerek atık ilaç oluşumunu en aza indirmeliyiz. Ülkemiz ekonomisine de direk katkı sağlayacaktır.” *HABER ERDEM SÜDEMEN
Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!
BUNLARA DA BAKABİLİRSİNİZ
- 0SEVDİM
- 0ALKIŞ
- 0KOMİK
- 0İNANILMAZ
- 0ÜZGÜN
- 0KIZGIN
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.