KIŞLIK YUFKALAR AÇILIYOR VE PİŞİRİLİYOR Aksaray’ı ekmek kokusu sardı
İlimizde ve ilçelerde, kasabalarda ve köylerde kadınlar yaklaşan kış mevsimi öncesinde imece usulü ile kışın tüketecekleri yufka ekmeklerini hazırlıyor. Aksaray’da yufka yapımı, merkez ve köylerde genellikle sonbaharın başlangıcında yoğunluk kazanıyor. Bu yüzden bu günlerde bu yörelerde ekmek kokusu hakim.
Yufka ekmeği tandırda veya sacda genelde evin bahçesinde veya tandırlıklarda dayanışma ile yapılıyor. Kadınlar sabahın ilk ışıkları ile yufka ekmeği yapmak için hazırlıklara başlıyor. Unu yoğurarak hamuru hazırlayan kadınlar, bu arada tandırı yakmak ve sacı hazırlamak için diğer hazırlıklarını da tamamlıyor. Hamurlar yuvarlak şekilde parçalara ayrıldıktan sonra kadınların ellerinde oklava ile açılarak yaktıkları tandırda sac üzerinde pişiriliyor. Yufka ekmeği yenileceği zaman hafif ıslatılıp bir bez arasında yumuşaması için konulurken, ardından da katlanıp sofraya hazır hale getiriliyor.
Bayatlama riski olmadığı için yapılan yufka ekmekler uzun süre kullanılabiliyor. İmece usulü pişirilen yufka ekmekler ailelerin bütçesine de katkı sağlıyor. Özellikle köylerin vazgeçilmezi tandırda yufka ekmeği, imece usulü ile pişirilip soğuk kış günlerinde hane hanımlarının işini kolaylaştırdığı için çok ilgi görüyor. Bu günlerde tandırların yakıldığı bölgelere giderseniz çevreyi ekmek kokusunun kapladığını hissedeceksiniz. *İBRAHİM AMAÇ
Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!
BUNLARA DA BAKABİLİRSİNİZ
- 0SEVDİM
- 0ALKIŞ
- 0KOMİK
- 0İNANILMAZ
- 0ÜZGÜN
- 0KIZGIN
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.