© Yeni Aksaray Gazetesi

11 AY ÜRETİM YAPILACAK

Kargın köyüne yapılacak Jeotermal Kaynaklı Sera Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesine adım adım yaklaşılıyor Aksaray Jeotermal Kaynaklı Sera Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesinin üretim üssü olması yolunda önemli bir adım daha atıldı. İlgili kurumların yetkilileri ile toplantı yapılarak Kargın köyünde yer belirlemesine gidildi. 11 Ay termal su ile yapılacak olan üretim, her bir parselde işleme, kurutma ve dondurma gibi ünitelerde kurularak ihracata dönük olarak bölgenin kaderini değiştirecek.

Karkın köyünde kuruluş çalışmaları başlatılan Jeotermal Kaynaklı Sera Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesinde (TDİOSB), üretim için önemli bir adım daha atılarak yer seçimi komisyon toplantısı gerçekleştirildi. İlgili kurum ve kuruluş temsilcilerinin de katılımı ile gerçekleştirilen toplantıda, TDİOSB'nin kurulacağı alanla ilgili gerekli iş ve işlemlere başlandı.

1.440.dekar alanda kurulacak TDİOSB ile yılda 40 bin ton yaş sebze üretimi, öncelik genç ve kadın çiftçilerde olmak üzere doğrudan 2.000 kişiye istihdam sağlayacak. Modern teknolojik seralarda, ısıtmanın jeotermal kaynak kullanılarak gerçekleştirilmesi ile seracılık faaliyetlerinde önemli bir maliyet oluşturan ısıtma giderlerinin düşürülmesi, kışın sert soğuklardan etkilenmeden ve bölgenin iklim koşulları sebebiyle de yazın soğutmaya gerek kalmadan yılın 11 ayı üretim, 1 ayı ise seraların bakımı planlanıyor.

Aksaray Jeotermal Kaynaklı Sera TDİOSB Projesinin hedeflerinden birisi de, Aksaray ve komşu illerde yaşayanların daha taze ve uygun fiyatlı, yüksek kalitede sebzeye erişiminin sağlanması olacak. Ayrıca sanayi parsellerinde kurulacak işleme ve kurutma tesisleri ile soğuk hava depoları aracılığıyla üretilen sebze ve meyveler gerektiğinde işlenmiş, kurutulmuş ve dondurulmuş ürün olarak da pazara sunulabilecek.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER