© Yeni Aksaray Gazetesi

AKSARAY ÜNİVERSİTESİ HAZIRLADI  Altıncı Belgesel Aksaray’ın müziğini anlattı

Aksaray Üniversitesi tarafından hazırlanan “Dilden Dile Aksaray’ın Müzik Kültürü” isimli belgesel için ön gösterim töreni düzenlendi. “Vefa Projeleri” kapsamında hazırlanan belgesel serisinin altıncı filmi olan çalışma, şehrin türkülerini, hikâyelerini ve emekçilerini konu alıyor.

Ön gösterim töreninde konuşan Rektör Prof. Dr. Yusuf Şahin, şair ve yazar İbrahim Tenekeci’nin vefa ile vefat arasında kurduğu ilişkiye dikkat çekti. Ölüm ile vefalı olmak arasında bir bağın söz konusu olduğunu kaydeden Rektör Şahin, “Biz de geçici bu âlemde, uzunca bir süre yaşadığımız şehre karşı vefamızı ödeyelim istiyoruz. Bu duyguyla 2015 yılında yola çıktık ve bir dizi belgesel çalışmasını hayata geçirdik” dedi. “Dilden Dile Aksaray’ın Müzik Kültürü” isimli belgeselin de vefa amaçlı hazırlandığını anlatan Şahin, “Kültür ve sanat ruhi derinliğimizi arttıran çalışmalardır ve Üniversitemizde buna ehemmiyet gösteriyoruz. Öğrencilerimizin hem akli hem fiziki hem de ruhi melekelerini geliştirmesi için ihtiyaç duyulan ortamları en verimli biçimde hazırlamanın gayretindeyiz” dedi.

Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Engin Deligöz de etkinlikte kısa bir konuşma yaptı. Vefa Projeleri kapsamında öznesi Aksaray olan pek çok iş yapıldığını dile getiren Deligöz, “Belgesellerimiz bu çalışmaların bir kısmı. Diğer taraftan sadece Aksaray’la alakalı kavramların konu edildiği bir e-ansiklopedi çalışmamız var. Buraya 100 civarında madde eklendi ve peyderpey gelişiyor” dedi. Tüm bu çalışmaların sözlü kültür faaliyetlerinin bir parçası olduğuna da dikkat çeken Prof. Deligöz, “Geçmiş çok önemli çünkü gelecek, geçmişin üzerine inşa edilmektedir. Geçmişi doğru teşhis edersek geleceği de daha doğru planlama imkânına sahip oluruz. ‘Dilden Dile Aksaray’ın Müzik Kültürü’ isimli belgesel çalışmamız da sözlü kültürün gelecek kuşaklara aktarılabilmesi adına önemli bir yerde durmaktadır” dedi.

AKSARAY’IN TRT REPERTUVARINA KAYITLI 35 ADET TÜRKÜSÜ BULUNUYOR 

İl Kültür ve Turizm Müdürü Mustafa Doğan da Aksaray’ın çok sayıda türküsü olduğunu söyledi. Bunların bir kısmının TRT repertuvarına girmediğini kaydeden Doğan, “Hâlihazırda 35 türkümüz repertuvara kayıtlı. Yakın gelecekte 60 türkümüzün daha TRT repertuvarına girmesi adına gayretlerimiz var” dedi. Yapılan konuşmaların ardından hazırlanan belgesel izlendi. Belgeselde şehrin mahalli sanatçıları, folklor araştırmacıları ve akademisyenler, Aksaray türkülerini ve müziğini, hem güncel hem de tarihi perspektiften anlatıyor ve icra örnekleri sunuyor. Etkinliğin son bölümünde, belgesele katkı sunan Mahalli Sanatçılar Arif Delen, Menderes Elçin, Zülfikar Kılıç ve Ali Şimşek ile Müzisyen ve Gazeteci Naci Karaköy’e, Folklor Araştırmacısı Emel Demiryürek’e, Öğretim Görevlisi Yaşar Musaoğlu’na ve İl Kültür ve Turizm Müdürü Mustafa Doğan’a belgeleri takdim edildi. Etkinlik, mahalli sanatçıların birer eserlik performansı ile tamamlandı. Rektör Yusuf Şahin de kanun eşliğinde iki eser seslendirdi.

ASÜ’de, “Vefa Projeleri” kapsamında hazırlanan belgesel sayısı altı oldu. Çalışmaların isimleri şöyle: “Aksaray’ın Yaşayan Değerleri 1-2,” “Aksaray’ın Gazileri,” “Aksaray’ın Şehitleri,” “Çeyrek Asrı Devirenler” ve “Dilden Dile Aksaray’ın Müzik Kültürü.”

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER