© Yeni Aksaray Gazetesi

Aksaray’a özgü çalışmalar üretiliyor

ASÜ Somuncu Baba Tarih ve Kültür Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin Aksaray Valiliği ve Aksaray Belediyesi iş birliği ile düzenlediği Uluslararası Aksaray Sempozyumunun yedincisi açılış töreni ve ilk oturum sunumlarıyla başladı. Törende kısa bir selamlama konuşması yapan ASÜ Rektörü Prof. Dr. Yusuf Şahin, sadece Aksaray’a özgü çalışmalar üretme hayaliyle çıktıkları yolda önemli mesafeler kat ettiklerini ve pek çok somut iş ürettiklerini söyledi. Bireylerin ve toplumların bir hayalinin olması gerektiğini ve geleceğin kurulan bir hayal üzerine inşa edildiğini kaydeden Prof. Şahin, “Bizler ‘Bin yıldır hayal kuran ecdadın torunlarıyız’ gibi cümleler kurduk ve kuruyoruz. Hayal kurmak çok kıymetli. Tolunoğulları Devleti’nin hükümdarı Ahmet Bin Tolun 860’lı yıllarda ‘Bir cami yapalım ve insanlık devam ettiği müddetçe hiç yıkılmasın’ diye bir hayal kuruyor. Şu hayalin büyüklüğüne bakar mısınız? İnsanlığın devamına kadar uzanan genişlikte bir hayalden söz ediyoruz” dedi.

E-AKSARAY ANSİKLOPEDİSİNE 94 MADDE GİRİLDİ

7,5 yıl önce, ASÜ Somuncu Baba Tarih ve Kültür Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin faaliyetlerini ilk kurguladıkları dönemde dört temel çalışmanın hayalini kurduklarını anımsatan Şahin, Aksaray Sempozyumunun bu hayallerin ilki olduğunu ve bugün yedincisine eriştiklerini ifade etti. Şehitlerin ve gazilerin hayat hikâyelerinin anlatıldığı belgeseller çekmek ve bu hikâyeleri gelecek nesillere aktarmak adına kurdukları ikinci hayalin de gerçeğe dönüştüğünü, bu çalışmanın tüm kamuoyundan çok büyük bir ilgi gördüğünü anlatan Prof. Şahin, “Aksaray’ın dağı, taşı, ovası, kültürü, folkloru, mimarisi, iktisadı, turizmi… Şehrimizde akademik olarak çalışılacak ne varsa hepsini çalışıyoruz. Ama bir de Aksaray’ın sözlü tarihi var. Şehirde farklı alanlarda çalışmalar yapmış büyüklerimizin hikâyeleri üzerinden şehrin hikâyesini anlattığımız ‘Aksaray’ın Yaşayan Değerleri’ isimli belgeselleri çekmek bizim üçüncü hayalimizdi. Çok şükür bu hayalimizi de gerçeğe dönüştürdük. Dördüncü olarak ise bir e-Aksaray Ansiklopedisi oluşturmak istedik. Bu çalışma kapsamında 94’üncü madde girildi. Sadece Aksaray’a özel olan bu ansiklopedide madde sayılarının bir sınırı yok, sürekli artacak” dedi.

ŞEHRİN MÜZİĞİNİN ANLATILDIĞI BELGESEL SON AŞAMADA  

Tüm bunların dışında, 25 yıl ve üzerinde bir süredir ASÜ’de çalışanların yer aldığı belgesel çalışmasını da tamamladıklarını söyleyen Rektör Şahin, bu çalışmanın ASÜ’nün yıllar içinde geldiği noktanın görülebilmesi açısından son derece önemli olduğuna işaret etti. Aksaray’ın müzik kültürünün anlatıldığı yeni bir çalışmanın da tamamlanma aşamasına geldiğini kaydeden ASÜ Rektörü, “Yakın zamanda düzenleyeceğimiz bir gala ile bu yeni belgeselimizi kamuoyu ile paylaşacağız. Biz, bu çalışmaların bütününün ‘Vefa Projeleri’ olarak isimlendiriyoruz. Benzeri projelerimizi sürdüreceğiz” dedi. Açılış töreninde konuşan Vali Yardımcısı Murat Çağrı Erdinç medeniyetlerin gelişiminde ciddi bir kültürel birikim olduğunu ve düzenlenen sempozyumun bu birikime önemli katkılar sunduğunu belirtirken, Belediye Başkan Vekili Yakup Kadri Perek ise emeği geçenlere teşekkür etti. Somuncu Baba Tarih ve Kültür Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Ramazan Ata’nın sempozyumun geneline ilişkin bilgiler aktarmasının ardından Prof. Dr. Kenan Gürsoy ve Prof. Dr. Seher Karaman’ın sunumlarıyla sempozyum başladı.

İki gün sürecek sempozyum boyunca kültür, sanat, şehir, tarih, tasavvuf, fen bilimleri ve eğitim alanlarında 38 bildiri sunulacak.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER