Aşılar bizi yakınlaştırır
GÜNDEMAşılama Haftası nedeni ile bir basın açıklaması yapan Aksaray Aile Hekimleri Derneği Başkanı Dr. Şenol Atakan, öldürücü virüslere karşı yaşam boyu bağışıklama için mutlaka aşı olunmasını ve aşılamanın insanları yakınlaştırdığını söyledi. Dr. Atakan açıklamasında şu bilgileri verdi : “Her yıl olduğu gibi bu yıl da 26-30 Nisan 2021 tarihleri arasında gerçekleştirilecek olan Dünya Aşılama haftasındayız. COVİD 19 pandemisi nedeniyle birbirimizden uzak kaldığımız şu günlerde sloganımız “AŞILAR BİZİ YAKINLAŞTIRIR”
"Sağlıklı Nesiller İçin Aşılanmalıyız"
Salgınlar ve onlara bağlı can kayıpları dünya tarihinde her zaman görülmüştür. Kuşpalazı yani difteri hastalığından her 3 kişiden 1 ini kaybettiğimiz salgınlar yaşarken , 1929 da aşısının bulunması ile beraber DİFTERİ azalmış, an itibariyle sorun olmaktan çıkmıştır. Çocuk felci,çok uzak değil ,daha 1955 yılında aşının bulunmasına kadar , çocuklarımızı öldüren veya sakat bırakan bir hastalıktı.Zatürre ve menenjit gibi ciddi hastalıkların en sık nedenini oluşturan pnömokok bakterisi dünya genelinde her yıl yaklaşık 2 milyon ölüme yol açıyor.Grip, dünya çapında her yıl 500.000’e yakın insanın ölümüne yol açıyor. Boğmaca, kızamık ve daha nicesi boğuyor, öldürüyor, felç bırakıyor, işitme duyularını ellerinden alıyor, organlarına zarar veriyor. Son olarak Covid-19 pandemisi nedeniyle yurt genelinde 38 bin insanımızı kaybettik. Aşının tarihçesi 1700lü yıllara kadar uzanır ve hatta Avrupa çiçek aşısını ilk Osmanlılarda görmüştür. Bugün onlarca hastalığa karşı ki en günceli COVİD-19’dur, insanlarımızı aşıyla koruyoruz.
Türkiye’de yürütülen genişlemiş bağışıklama programı (GBP) başarılı şekilde uygulanmaktadır.Bütün çocuklar doğar doğmaz çocukluk çağı aşı takvimine uygun bir şekilde aşılanmaya başlanarak okul çağında da (1.ve 8.sınıf) çocukların aşılanması ücretsiz olarak devam ettirilmektedir.Aşı takviminde yer alan aşılar çocukluk yaş gruplarına kayıtlı oldukları aile hekimlerince uygulanmaktadır.
Aile hekimi arkadaşlarımızın olağanüstü gayreti neticesinde aşılama çalışmalarında gelmiş olduğumuz nokta oldukça iyidir.Dünya sağlık örgütü verilerine göre ülkemizde 3 doz hepatit B aşısı uygulanan bebek oranı %98 dir. Bu oran siyasi ve ekonomik alanda imrenerek izlediğimiz İsveç, Hollanda, Almanya, Fransa gibi ülkelerin çok çok ilerisindedir. Aile hekimlerimizin desteğiyle aşılamada yukarı doğru giden ivmeyi daha da üst noktalara çıkardık ve çocuklarımızın yüzde 98’ini verem, kızamık gibi birçok hastalığa karşı aşıladık.
"Aşılama En Büyük Kamu Sağlığı Başarılarından Biridir"
Ancak şunu unutmamak gerekir ; Aşılar sadece çocuklar için koruyucu değildir. Aşılama sayesinde hastalığın görülme sıklığını, ciddiyetini ve ölümleri azaltmak mümkündür.
Zira 65 yaş üzeri erişkinler başta olmak üzere kronik kalp ve akciğer hastalıkları, diyabet ve kanser gibi bağışıklık sistemini zayıflatan hastalıkları olan erişkinler birçok hastalık açısından risk altındadır.Yine sağlık çalışanlarının bulaşıcı hastalıklar ile karşılaşma risklerinin yüksek olması nedeniyle, gerek kendilerinin hastalıklardan korunması gerekse hizmet sundukları hastalara ve ailelerine hastalığı bulaştırma risklerinin ortadan kaldırılması amacıyla aşılanmaları önemlidir.Yaş, meslek veya hastalıkları nedeniyle risk altındaki gruplara da kayıtlı oldukları aile hekimleri ve bazı hastaneler tarafından aşılar ücretsiz olarak uygulanmaktadır.
Hayatın her aşamasında aşılamanın önemi ve sürdürebilir olması, her yaştan insanın sağlığının korunması münasebetiyle oldukça önemlidir. Sağlıklı bir toplumun gereği için aşılama hizmetinin vazgeçilmez olduğu bilincini toplumun her kesimine iletmek bizlerin görevidir.Uluslararası sağlık ölçütlerini iyileştirmek gibi bir gayesi olduğu açıkça anlaşılan bakanlığımıza hatırlatmak isteriz ki ülkede bireyler için beklenen yaşam süresi de önemli bir sağlık ölçütüdür. Erişkin popülasyon açısından önemli bir sağlık riski konumunda olan aşı ile önlenebilir hastalıklar ile ilgili gerekli hassasiyeti aynen çocukluk çağı aşılamalarında olduğu gibi yine bakanlığımızın göstermesi gerekmektedir. Ancak bu süreç işletilirken, sistemin yine bütün yükünü birinci basamakta çalışan aile hekimlerine yükleme kolaycılığı bizim açımızdan kabul edilebilir değildir. Aşılama görevi sadece aile hekimlerinin üstüne yüklenmemeli, kanunla bireylere de sorumluluk verilmelidir. Ne zaman ki 1. Basamak sağlık çalışanları, asıl olarak sunmakla görevli olduğu koruyucu sağlık hizmetlerine yoğunlaştırılır, ancak o zaman ülke sağlıklı yarınlara yelken açar.
Ayrıca her geçen yıl artarak 30.000 lere ulaşan aşı reddi konusunda mücadelemiz devam edecektir. Bu vesileyle TBMM’den yasa teklifleri verilen "Aşı Reddi" ile ilgili yasanın da çıkması gerektiğini bir kez daha belirtiyor ve AKAHED olarak bu amaçla TBMM'ne ve Sağlık Bakanlığına gönderdiğimiz yasa teklifinin dikkate alınmasını istiyoruz.
Tüm sağlık şehitlerimizi saygıyla anıyor, hepinizi saygılarımızla selamlıyoruz....
"Her şey Sağlıklı Yaşayan Sağlıkla Yaşlanan Türkiye İçin"
İlginizi Çekebilir