© Yeni Aksaray Gazetesi

BEKLENEN YAĞIŞLAR GELMEDİ  Hububat üreticisi endişeli

Türkiye’nin önemli tarım merkezlerinden Aksaray’da hububat ekimi yapan çiftçiler, kuraklık tehlikesi nedeniyle tedirginlik yaşıyor. Cuma namazı öncesi tüm camilerde yağmur duası yapıldı.

Aksaray’da mevsim normallerinin üzerinde seyreden kış şartları, beklenen yağışların gelmemesi ile hububat üreticisini endişelendiriyor. İç Anadolu Bölgesi’nde orta dereceli bir kuraklığın yaşandığını belirten uzmanlar, "Ülkemizde olması gereken yağışlar, gereken yağışlı gün sayısında uzun yıllar ortalamasına göre bir gerileme var. Üreticimiz kışlık ekimlerini, özellikle tahıl ekimlerini yaptı. Şu an itibarıyla hemen hemen çoğu yerde tek yapraklı dönemde bitkilerimiz. Belki ideal anlamda kardeşlenmenin 4-5 yapraklı döneme geçiş olmasını bekliyorduk ama şu an itibarıyla tek yapraklı dönemde. Çok ciddi bir tehlike yok. Zira bizim için bu mevsimde önemli olan toprak altında nemin olması, kökün gelişmesi ve kökün derinlere doğru uzamasının sağlanabilmesidir. Toprak üstü aksamın çok da hızlı büyümesini bu mevsim için istemiyoruz. Çünkü çok hızlı büyürse gelecek soğuklardan zarar görür, dondan zarar görür. Şu an itibarıyla kök gelişimi için toprakta yeterince nem var" dedi.
Kuraklık nedeniyle endişeli olduklarını söyleyen çiftçiler de, "Tarlamızı sürmeye başladık. Normalde kış şartlarında burada kar olması gerekirken bahar havası sürüyoruz. Normalde kar yağsa iyiydi. İlerisi için endişeliyiz, kar yağmazsa mahsullerimizin verimi düşer" ifadelerine yer verdi.
 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER