© Yeni Aksaray Gazetesi

Damar sertliğini önlemek için üniversite de bilimsel çalışma yapılıyor

Aksaray Üniversitesi (ASÜ) Sabire Yazıcı Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Zeynep Karahaliloğlu’nun hazırladığı, kalp ve damar sağlığı tedavilerinde kullanılan stentlerin modifikasyonunu içeren proje, TÜBİTAK-1002 kapsamında desteklenmeye değer görüldü.

“Aterosklerotik Plak Oluşumunun Engellenmesinde HeparinKonjuge Seryum Oksit Nanopartiküller (CeNPs) ile ModifiyeStentlerin Kullanımı” isimli projesine ilişkin bilgiler veren Karahaliloğlu, damar sertliğine ve buna bağlı bir takım rahatsızlıkların ortaya çıkmasına neden olan plakların etkisini azaltmak ve tekrar oluşumunuengellemek adına alternatif bir stent modifikasyonu hedeflediklerini vurguladı. Çalışma kapsamında stent yüzeyinin aktif ajan içerecek bir nanofibriler örtü ile kaplanacağına dikkat çeken Doç. Dr. Zeynep Karahaliloğlu, “Nanofibriler örtülerin içeriğinde yer alacak efektif ajan arteriel plaklarının oluşumuna neden olan kolesterol üretiminin engellenmesine yönelik bir aktivite gösterecek. Ayrıca yüzey modifikasyonunda kullanılacak olan seryum nanopartiküller, arteriyel plaklarının oluşumundan sorumlu diğer bir mekanizma olan reaktif oksijen türlerinden de korunmayı sağlayacak” dedi. Stentlerinkalp-damar cerrahisinde en sık kullanılan biyomalzemelerden biri olduğuna da işaret eden Karahaliloğlu, modifiyestentlerin, damar sertliğine neden olan plakların etkisinin azaltılması ve yeniden oluşumunun engellenmesinde verimli bir yöntem olabileceğini söyledi.

ASÜ Rektörü Prof. Dr. Yusuf Şahin, projesi münasebetiyle Doç. Dr. Zeynep Karahaliloğlu’nu tebrik etti ve çalışmalarında başarılar diledi.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER