© Yeni Aksaray Gazetesi

Her esnaf Ahi olmalı

Ahilik Haftası etkinlikleri yapıldı. Milli İrade meydanında yapılan programda ahiliğin anlamı ve önemi hakkında bilgiler verildi. Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birlik Başkanı Doğan Ceylan ahiliğin tarihçesini anlatarak, günümüzde çeşitli meslek gruplarının odaları sayesinde yaşatılmaya çalışıldığını ifade etti.

Milletvekili Ramazan Kaşlı’da bir esnaf olması nedeni ile ahiliği bilen ve bu güzel ve anlamlı geleneğin yaşatılmasında esnafların görevlerinin yerine getirilmesi hususunda görüşlerini belirtti.

Milletvekili Cengiz Aydoğdu ise, Ahilik teşkilatının bir milletin devletini ortaya çıkaran sivil bir kuruluş olduğuna dikkat çekerek, tarihten günümüze kadar süren geleneğin yaşatılması gerektiğine vurgu yaptı.

Vali Hamza Aydoğdu’da “Ahilik, Türk İslam Kültürünün Anadolu’da vücut bulmuş en güzel ve yaşayan örneğidir.

Temelinde, kardeşlik, dürüstlük, ahlak, vefa ve erdem vardır.

Bunlar ise sadece esnaflık ve ticaretin değil insanlığın da temelidir.

Bu yönü ile ‘Ahilik’ sadece geçmişte uygulanmış, nostaljik bir uygulama değildir. İnsanlar var olduğu sürece devam edecek erdemli bir toplumsal harekettir” Dedi.

Ahi komitesi usta olacak kişiye şed kuşanma izni vermesi ile birlikte ustalığı kabul edilerek işyeri açmaya hak kazanma mizanseni sergilendi.

Vali Aydoğdu, Belediye Başkanı Dinçer şed kuşanarak tarihi anı canlandırdılar. Yılın ahisi olarak Eskil ilçesinden ağaç işleme sanatkarı Zeki Satıcı seçildi. Aynı zamanda Türkiye geneli yılın ahisi olan Zeki Satıcı 17 Eylül tarihinde Kırşehir’de yapılacak Ahi Evran kutlamalarında ödülünü cumhurbaşkanı Erdoğan’ın elinde alacak. Ahilik kutlamaları Aksaray belediyesince hazırlanan pilav ikramı ile sona erdi.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER