Hıdırellez Bayramı üniversitede kutlandı
GÜNDEMTürk kültürünün kadim bayramlarından olan Hıdırellez, Aksaray Üniversitesi’nde düzenlenen etkinliklerle kutlandı. Etkinliklerde Hıdırellez Bayramı’nın ritüelleri ve uygulamaları da canlandırıldı.
HIDIRELLEZ BAYRAMI ASÜ’NÜN KURUMSAL HAFIZASINA GEÇTİ
Anadolu’nun köklü bir bahar bayramı olan Hıdırellez, ASÜ Rektörü Prof. Dr. Alpay Arıbaş’ın, ASÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ömer Köse’nin, ASÜ Edebiyat Topluluğu Danışmanı Doç. Dr. Necla Dağ'ın, GETSAM Müdürü Öğr. Gör. Vildan Acar'ın, DEUAM Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Elmas Karakaş'ın, ASÜ Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Ergin Altunsabak’ın, ASÜ Edebiyat Topluluğu öğrencilerinin özverisi ve gayretleriyle Aksaray Üniversitesi’nin kurumsal hafızasında kendisine yer buldu. Aksaray Üniversitesinin “Evrensel Düşünen Yereli Gözeten” sloganından hareketle ASÜ’nün geleneksel bahar şenlikleri, bu yıl “ASÜ HIDIRELLEZ 2025” programıyla açılarak Aksaray Üniversitesinin kültürel alanda gelenekten kopmadan geleceğe ilerleme misyonunu gösterdi.
HIDIRELLEZ RİTÜEL VE UYGULAMALARI CANLANDIRILDI
Kutlamalarda ASÜ Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Müzik Eğitimi Anabilim Dalı Dr. Öğr. Üyesi R. Nil Aksoy ve öğrencileri Hıdırellez ezgileriyle gönülleri okşarken Anadolu’nun farklı bölgelerinde gerçekleştirilen “nar kırma”, “mani söyleme”, “ateşten atlama”, “dilek dileme”, “yumurta boyama ve tokuşturma”, “Hıdırellez suyu”, “üzerlik tütsüsü”, “karınca toprağı ve iğde yaprağı” gibi ritüel ve uygulamaların yanı sıra Öğr. Gör. Vildan Acar ve topluluk öğrencileri tarafından geleneksel Türk motiflerinin işlendiği “ıhlamur baskı” ve “Hıdırellez hatıra bilekliği” gibi el sanatları icra edildi. Ayrıca katılımcılara Zeynep Altunsabak’ın hazırladığı geleneksel bayram ve kutlama tatlılarından olan “kavut tatlısı” ile Edebiyat topluluğu öğrencilerinin hazırladığı “reyhan şerbeti” ve “dilek kurabiyesi” ikramı gerçekleştirildi. *ASÜ BASIN
İlginizi Çekebilir