İnekler robotla sağılıyor
GÜNDEMYurt dışından getirilen 8 robotik sağım ünitesi ve altyapı sistemini entregre eden işletmede, robotik sağım sistemine giren inekler, ödül yemiyle motive ediliyor.
Hayvanın tüm bilgileri, kulağındaki küpe aracılığıyla tanınıyor. Hayvan sağım ünitesine girdiğinde dışarıya çıkamayacağı şekilde kapılar kapanıp sabit kalması sağlanıyor. Ardından hassas robot kolları memelere süt pompalarını yerleştiriyor.
Sistem, otomatik işleyişi sayesinde sütü hijyenik ve el değmeden çekip soğuk zincirle tanklara aktarıyor. Bu yöntem, hem hayvanların stresini azaltıyor hem de verimi artırıyor.
İşletme yöneticilerinden Ahmet Çağatay Yapılcan, AA muhabirine, 8 robotla günlük 560 büyükbaş hayvana kadar sağım yapılabildiğini söyledi.
İşletmede 300 hayvanın bu sistemle sağıldığını anlatan Yapılcan, "Yakın zamanda kapasitemizi artıracağız. Robotik sağımın en büyük avantajı, tamamen el değmeden gerçekleşmesi. Bu hem hijyen sağlıyor hem de iş gücünden tasarruf anlamına geliyor. Ayrıca hayvan başına süt veriminde de ciddi artış sağlıyoruz. Karşılığında hem verim hem de işletme verimliliği açısından olumlu sonuçlar alıyoruz." diye konuştu.*AA
İlginizi Çekebilir