© Yeni Aksaray Gazetesi

KAÇ YILDIR BÖYLE BİR KURAKLIK GÖRÜLMEDİ Biz Kızılırmak suyunu isterken, nehirde su kalmadı

Türkiye'nin en uzun nehri Kızılırmak'ta kuraklık sebebiyle su seviyesi büyük ölçüde azaldı. Nehir yatağında da adacıklar ortaya çıkınca bırakın nehir olmayı ırmak bile olamadığı gözlendi. Zira çok az seviyede akan su ark görünümü arz etti. Talip olduğumuz dış havzalardan su getirilmesi düşüncesi akla geldi. Gel gör ki Kızılırmak da su kalmadı.

Bölge vatandaşları "Maalesef bu yıl müthiş bir kuraklık var. Irmağın debisi de iyice düştü. Kaç yıldır böyle bir kuraklık görülmedi" dediler. İç Anadolu'nun en doğusundaki Sivas ilinin İmranlı ilçesindeki Kızıldağ'ın güney yamaçlarından doğup Kayseri, Nevşehir, Kırşehir, Kırıkkale, Ankara, Çankırı, Çorum ve Samsun'dan geçerek Karadeniz'e dökülen Türkiye'nin en uzun nehri Kızılırmak'ta su seviyesi endişe verici.

1355 kilometre uzunluğundaki ırmakta su seviyesinin gözle görülür oranda azalmasıyla adacıklar ortay çıktı. Suyun çekildiği Kızılırmak nehri "dron" ile havadan görüntülendi. Yağışların olmamasından dolayı bölgede kuraklık yaşanması kızılırmağı ark haline getirdi. Kaç yıldır böyle bir kuraklık görülmedi diyen bölge insanlarımız, “şimdi evden eve gidilmeyecek kadar kar kış olması lazım. Türkiye gerçekten kuraklıkla baş başa yüz yüze. Allah yardım etsin zor durumdayız" denildi.

Aksaray’ın tarımsal su ihtiyacının giderilmesi için sivil toplum örgütleri tarafından hazırlanan raporların Ankara’da ilgili yerlere teslim edilmesi ile, Kızılırmak suyundan faydalanılması istenilmişti. Bu yıl kuraklık, gelecek yıllarda ne olur bilinmez. Bu şartlarda Kızılırmak suyu ancak dar bir alan olarak kendi çevresine yetecek kadar suya sahip olursa, bizim proje ne olacak? *HABER MERKEZİ

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER