© Yeni Aksaray Gazetesi

Kampanyalarla ikinci el otomobil pazarı yeniden canlanıyor

Galerici Esnafı, ikinci el otomobil pazarında fiyatların sıfır araç satışlarındaki artış ve kampanyalarla dengelendiğini belirttiler. Tüketiciler artık sadece bugünkü fiyatı değil, aracın gelecekteki değerini de göz önünde bulunduruyor. Ekonomik segmentteki araçlara talep artarken, alım kararları daha uzun sürede ve detaylı araştırmalarla veriliyor.

Esnaflar, piyasada genel anlamda bir hareketlilik olduğunu belirterek, vatandaşların artık genellikle takas usulüyle araç değiştirdiğini belirten esnaflar, “Vatandaş elindeki 600-700 bin lira bandındaki arabasını satıp, üzerine 200-300 bin lira koyarak bir üst model araca geçiyor. Bu yöntem son dönemde oldukça yaygınlaştığını” dile getirdi.

Galerici Esnafı, ikinci el otomobil piyasasında yaşanan gelişmeleri değerlendirerek, "İkinci el fiyatları, sıfır araç satışlarındaki artışla daha dengeli bir hale geldi. Müşteriler temkinli ve artık değer kaybını da hesaplıyor" ifadelerini kullandı. Son dönemde piyasalarda yaşanan enflasyon ve döviz kuru artışı, ekonomik belirsizlikleri beraberinde getirirken, yüksek faiz oranları ve krediye erişim zorlukları sıfır ve ikinci el otomotiv pazarında dalgalı bir seyir oluşturdu. Sene başında baskılanan talep, nisan ayında artışa geçerken, sektörün beklediği esas toparlanma ise haziran ayında kendini göstermeye başladı.

Galerici esnafları, ilk 6 aylık dönemin tüm belirsizliklere rağmen oldukça verimli geçtiğini belirtti. "Yılın kalan kısmında ise döviz kuru, enflasyon, vergi düzenlemeleri ve krediye erişim şartları gibi makro dinamikler belirleyici olacak. Ancak genel beklenti, özellikle son çeyrekte kampanyalar, takas destekleri ve yıl sonu satış hedefleriyle birlikte ikinci el pazarında yeniden canlanma olacağı yönünde" dedi. Bu dönemde kurumsal iş ortaklarıyla güçlü ilişkilerini sürdürdüklerini ve özellikle değerleme, fiyat analizi ile pazar trendlerine yönelik dijital çözümlere olan talebin arttığını vurguladı. Sektör oyuncularının, doğru fiyatlama ve daha sağlıklı envanter yönetimi için veriye dayalı karar alma süreçlerini öncelemeye başladığını ifade etti.*AYHAN ÖZDEN

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER