© Yeni Aksaray Gazetesi

Kazanlar pekmez için kuruldu

Üzüm hasadı başladı. Şehir merkezi ve merkeze yakın mahallelerde kazanlar kuruldu, ocaklar yakıldı pekmezler kaynamaya başladı. Erkenci üzümlerin pekmez için kaynadığı bu günlerde, Somuncubaba mahallesinden 81 yaşındaki Hasan Hüseyin Öztürk, evinin bahçesinde pekmez kaynatırken gazetemiz muhabirinin objektifine takıldı. Pekmezin kendileri için olmazsa olmazlar arasında olduğunu söyleyen Hasan Hüseyin Öztürk, geçmişte çok çetin geçen kış şartlarında soğuktan korunmanın en doğal hali olarak pekmez içildiğini belirterek, şimdi çeşitli yiyeceklerin çok olmasından dolayı pekmeze rağbetin azaldığını ifade etti. Kendisine ait bağdan topladığı üzümlerin şırasını çıkarıp, pekmez toprağı ile karıştırarak bir müddet sonra alta çöken topraktan arınan şıra, pekmez kazanında uzunca bir kaynamadan sonra pekmeze dönüşerek afiyetle sofraları süslemesi, sevenlerini adeta bağımlı hale getiriyor. Köylerde de bu ay içerisinde pekmez yapımına başlanması bekleniyor. *ERDEM SÜDEMEN

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER