© Yeni Aksaray Gazetesi

Medeniyetin izleri araştırılıyor

Orta Anadolu ve Kapadokya’nın ilk köyü olarak bilinen Aşıklı Höyük’te Amerika, Hollanda, Fransa’dan uzmanlarında çalıştığı kazılar devam ediyor. Uzmanlar; bölgenin tarihine ışık tutan höyükte 11 bin yıl öncesinde yerleşik yaşama geçen ve 1000 yıl kesintisiz devam eden medeniyetin izlerini sürüyor.

 

Aksaray’ın Gülağaç İlçesine bağlı Kızılkaya Köyü’nde bulunan Aşıklı Höyük kazıları 1989 yılından itibaren kesintisiz devam ediyor. Uluslararası bir proje olarak yürütülen Aşıklı Höyük kazılarında neolitik dönemin yaşam biçimi araştırılıyor.

Aksaray Valisi Mehmet Ali Kumbuzoğlu, Gülağaç Kaymakamı Şeyma Polat Balak, İl Kültür ve Turizm Müdürü Mustafa Doğan ile birlikte Aşıklı Höyük kazı alanını ziyaretederek, Aşıklı Höyük Kazı Başkanı İstanbul Üniversitesi, Arkeoloji Bölümü Öğretim üyesi Doç.Dr. Nurcan Kayacanve Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim ÜyesiDoç.Dr. Güneş Duru’dan kazı çalışmaları ile ilgili bilgi aldı. Kazı alanlarını ve örnek olarak yapılan Aşıklı Köyü yerleşkesinde incelemelerde bulunan Vali Kumbuzoğlu; Aşıklı kazılarının bilime ve tarihe ışık tuttuğunu söyledi.

Vali Kumbuzoğlu; kazılar sırasında bulunan bir kafatasında yapılan incelemede yapılan işlemin beyin ameliyatı olarak değerlendirildiği ve bu yönüyle de Aşıklı köyünün ilklerin köyü olarak tanındığını ifade ederek ilk beyin ameliyatının gerçekleştirildiği kafatasının Aksaray Müzesinde sergilendiğini belirtti. 

Vali Kumbuzoğlu açıklamasında; “11 bin yıllık Aşıklı’da yaşamış bir medeniyet, bir insanlık tarihi var. Burası bilime tarihe sanat tarihine kazanç sağlayan bir merkez.  Turizm destinasyonları açısından ilgi çekici bir merkez konumunda bulunuyor’ dedi.

Aşıklı Höyük Kazı Başkanı İstanbul Üniversitesi, Arkeoloji Bölümü Öğretim üyesi Doç.Dr. Nurcan Kayacan yaptığı açıklamada Aşıklı kazılarının Uluslararası Proje olarak devam ettiğini 2024 yılında tarihi Aşıklı köyünün en üst tabakasında çalıştıklarını söyledi.

Amerika, Hollanda, Fransa’dan katılan uzmanlarla birlikte çalıştıklarını aktaran Kayacan; “11 bin yıl önce kurulmuş bir köy, neolitik dönemin yaşam biçimini anlamaya çalışıyoruz. Aşıklı insanının aşıklıyı neden terk ettiği sorusunun üzerine odaklandık” diye konuştu.

Mimar Sinan Güzel Sanatlar ÜniversitesiArkeoloji Bölümü Öğretim ÜyesiDoç.Dr. Güneş Duruise Kapadokya bölgesinde kerpiç mimarisinin bulunmadığını Aşıklı’nınbu bölgede ilk defa kerpiç yapı yapılan bölgesi olduğunu söyledi.

BÜYÜK DELLER KAZI ALANINA ZİYARET

Vali Mehmet Ali Kumbuzoğlu daha sonra Demirci Beldesi Büyük Deller kazı alanını ziyaret etti. Kazı Başkanı NEVÜ Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Dr.PınarÇaylı’dan bilgi alarak kazı alanında incelemelerde bulundu. Vali Kumbuzoğlu bölgede turizm destinasyonu açısından önemli kazı merkezlerinin bulunduğunu tarihe ışık tutacak kazı alanlarında gerekli düzenlemelerin yapılarak turizmin hizmetine sunulması noktasında işbirliği içinde gayret göstereceklerini belirtti.  *VALİLİK BASIN

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER