© Yeni Aksaray Gazetesi

Önlemler şiddeti caydıramıyor

Aksaray Barosunda yeni meslek mensuplarının cüppe giyme töreninde konuşan Baro Başkanı Ferit Köse, son dönemlerde avukatlara şiddet uygulandığını mesleğin artık sürdürülemez olduğunu vurguladı. Baro Başkanı köse yaptığı basın açıklamasında konuya dair şunları söyledi : “Son yıllarda Meslektaşlarımızın yaşamını kaybetmesi ile sonlanan şiddet eylemleri avukatların görevlerini yaparken tehlikeye son derece açık olduklarını göstermektedir. Bugüne kadar izlenen yöntemlerin şiddeti önleme ve caydırıcılık bakımından yeterli olmadığı görülmektedir.

Avukatın tehlikeye açık konumda olduğu, şiddete maruz kalma olasılığı bulunan alanlara göre ivedi olarak alınması gereken tedbirlere ilişkin önerilerimiz şunlardır.

1- Adliyelerde bir avukatın tehlike altında olduğunu belirtmesi halinde, adliyedeki  kolluğun  salt avukatın beyanıyla güvenliğini sağlamasının zorunlu olduğunu belirten ve kolluğa bu konuda emir ve talimat veren genelgenin, yayımlanması gerekmektedir.

2- Haciz işlemlerinde kolluk görevlisinin hazır bulunmasının zorunlu olması gerekmektedir.

3- Avukatların adliye ve haciz mahalleri haricinde şiddetle yüz yüze kaldığı ofis ve diğer alanlar için alt yapısı Türkiye Barolar Birliği  tarafından hazırlanacak akıllı telefon uygulaması ile avukat acil destek ihbar sisteminin kurulması gerekmektedir.

4- Türkiye Barolar Birliğinin Hazırlığını yaptığı  “Avukata Yönelik Şiddetin Önlenmesi Projesi” kapsamında;

avukatların şiddete uğrama risklerine ilişkin kolluğa yaptıkları başvuruların geciktirilmeksizin savcılığa bildirilmesi

ve durumun aynı zamanda Türkiye Barolar Birliği ve ilgili il Barosuna ihbar edilmesini sağlayacak ortak bir protokol çalışması yapılması şiddetle etkin mücadeleye katkı sunacaktır.

Saydığımız  önlemler, kısa vadede hayata geçirilebilecek, yasal düzenleme gerektirmeyen ve elzem unsurlardır.

Bu önlemlerin dışında;

•Avukatlara karşı görevleri sırasında veya görevlerinden dolayı işlenen şiddet fiillerinin CMK 100. madde kapsamında katalog suçlar arasına alınmasına dönük mevzuat çalışması yapılması gerekmektedir.

•Avukatlara yönelik şiddet riskinin bulunduğu durumlarda 6284 sayılı Kanun’da düzenlenen tedbirlerin benzerlerinin uygulanabileceği şekilde mevzuat çalışması yapılması gerekmektedir.

Avukata yönelik şiddetin son bulduğu meslektaşlarımızın mesleklerini huzur ve güvenle icra edebilecekleri günlerin gelmesi ümidi ile”

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER