© Yeni Aksaray Gazetesi

SANAYİ BAKANINA OLMAZSA OLMAZLARIMIZI BİLDİRDİK Can alıcı projeleri istiyoruz


* Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’ın geçtiğimiz hafta sonu Aksaray ziyaretinde sanayicilerle birlikte yapılan toplantıda Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Cüneyt Göktaş tarafından Aksaray’ın ısrarla üzerinde durduğu ve olmazsa olmaz denilen projeler bir kez daha hatırlatılarak, bu projelerin gerçekleşmesi halinde Aksaray’ın kalkınmasının sağlanacağı vurgulandı.

*Mersin limanına ulaşmak için Demiryolu, yurt dışı bağlantılar için hava alanı, tarım ve hayvancılığın geleceği olan bölgenin ihtiyacı durumundaki dış havzalardan su getirilmesi ve OSB’nin alt yapı başta olmak üzere iyileştirilmesi Aksaray’ın hayati meselesi olarak Sanayi Bakanı Mustafa Varank’a bildirildi. Bakan Varank hava alanı dışındaki projelere sıcak bakarken, “Altınızdaki araçlarla 25 dakikada Nevşehir hava alanına gidersiniz. Bu kadar yakın mesafeye ikinci bir hava alanı olmaz. Ona harcanacak parayı başka alanlarda kullanmak lazım” diyerek hava alanının üzerini çizdi.
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Aksaray’daki açılış ve ziyaretlerinin ardından akşam yemeği için sanayicilerle istişare ve değerlendirme toplantısında bir araya geldi. Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Cüneyt Göktaş’ın açılış konuşmasında Aksaray’ın hayati projeleri de gündeme alınarak Bakan Varank’a hatırlatıldı. ATSO Başkanı Göktaş, demiryolu, hava alanı, dış havzalardan su getirilmesi ve OSB konusundaki projeleri söyleyerek, bunların gerçekleşmesini talep edip, Aksaray’ın kalkınmasında önemli görerek olmazsa olmazlarımız olarak nitelendirdi. İhracatı geliştirmek için bu projelerin elzemliğine dikkat çekilerek destek istendi.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’ta konuşmasında, 16 yılda yapılan yatırım ve projeler ile sağlam bir temel inşa ettiklerini belirterek, “Adımımı attığım her ilde sanayicilerimizle, üreticilerimizle mutlaka bir araya geliyor, görüş ve önerilerini bizzat dinliyorum. Siz ürettikçe, istihdamı arttırdıkça, ekonomi dinamizm kazanıyor ve talep canlı kalıyor. 16 senede sağlam bir temel inşa ettik, karşılaştığımız her zorluk bizi daha da güçlendirdi. Sanayiden tarıma, eğitimden sağlığa pek çok alanda önemli reformları hayata geçirdik. Fabrikalar açtık, altyapılar kurduk, istihdam oluşturduk. Şimdi sırada ekonomide bir üst basamağa çıkmak, katma değerli üretimi artırmak var." dedi.
Bakan Varank, " Cumhurbaşkanımıza sizlerle birlikte verdiğimiz 2.5 milyon ilave istihdam sözünü tutmak istiyoruz. Bakın bunun için sizlere önemli teşvikler sunduk. Aralık 2020’ye kadar, işe alacağınız her yeni çalışanın SGK primlerini ve vergilerini 12 ay boyunca biz ödeyeceğiz. Eğer kadın, genç ya da engelli istihdam edilirse bu süre 18 aya çıkacak. Asgari ücret desteği, 5 puanlık prim indirimi ve bölgesel istihdam teşviklerimiz de aynen sürüyor. Gördüğünüz gibi yükünüzü almak için uğraşıyoruz, siz de çabamızı karşılıksız bırakmayın. Bu arada getirdiğimiz başka yenilikler de var. OSB’lerde bedelsiz arsa tahsisinin kapsamını genişlettik, arsa tahsis süreçlerini hızlandırdık. Ticarethanelerde kullanılan doğal gazın fiyatında yüzde 10'luk indirim yaptık.” Dedi.

Aksaray’ın taleplerini de değerlendiren Sanayi Bakanı Varank, öncelikle hava alanı konusunu değerlendirerek Aksaray’a yeni bir hava alanı yapmanın yanlışlığına değindi. “Ben sizler gibi düşünmüyorum” diyen Bakan Varank, “Nevşehir hava alanına altınızdaki araçlarla 25 dakikada gidersiniz” diyerek atıl vaziyette olan başka hava alanlarının da olduğunu vurguladı. Demiryolu konusunda ciddi adımlar atıldığını hatırlatan Sanayi Bakanı, bu konuda çalışmaların devam ettiğini söyledi. OSB’nin iyileştirilmesi ve dış havzalardan getirilecek su konusunda da zaman içerisinde çözüme kavuşacağı yolunda beyanlarda bulundu.

Programın son bölümünde sanayicilere söz verildi. İlk olarak Özbay Mobilya sahibi Veli Özbay, iş adamlarına vize konusunda yardımcı olmalarını istedi. 1 milyon liralık ihracatın altındaki firmalara vize verilmediğini hatırlatan Özbay, vize verilmiş olsa Avrupa’da ki pek çok ülkeye bizzat gidip daha çok ihracat gerçekleştirmek için çaba sarf edeceklerini duyurdu. Vize işleminin çok zor olduğunu söyleyen Sanayi Bakanı Varank, bu bizim sorunumuz olmaktan çıktı dünyada ki ticaret savaşlarından dolayı büyük sorun haline geldiğini ifade etti.

Emlakçı ve ATSO Meclis Başkan Yardımcısı Uğur Etlik’de, OSB’de ki fabrikalarda işçi çıkarmaların devam ettiğini, mevcudu korumak için hükümetin bir tedbir alma veya sanayicilere bir tavsiyesi olabilir mi sorusunu değerlendiren Bakan Varank “ Piyasa seçimleri bekliyor. Seçimden sonra yaz aylarıyla birlikte hızlı bir toparlanma olacak. İyiye doğru ülkemiz gidecek” dedi.

Sanayicilerden Ali Ergün’de, Ak Parti’ye bu güne kadar en fazla oy veren üç ilden biri olan Aksaray hatırlatmasını yaparak, karşılığında Aksaray sanayicisine yeni kurulacak OSB’de ücretsiz arsa tahsisi yapılabilecek mi sorusunun yanı sıra, ARGE planlama firmaları arasındaki vergi farklılığının giderilmesini istedi. Bakan Varank’ta böyle bir vergi farklılığının söz konusu olmadığını ifade ederek, bedelsiz arsa tahsisinin de mümkün olmadığını belirtti. Alternatif olarak 49 yıllığına verilen arsaların üzerinde üretim yapmayı önerdi, tapusunun ise olmayacağını hatırlattı.

Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Hasan Kurt ise Kırsal Kalkınma Ajansının tarım ve hayvancılığa destek vermediğini söyledi. Bakan Varank’da sadece seralar için destek verdiklerini, söz konusu destekleri verecek kurumun farklı olduğunu ifade etti.

Borsan Isı Sistemleri yetkilisi Binali Boran ise 56 ülkeye ihracat yaptıklarını vize sorunu yaşadıklarını, Mersin limanından yapılacak ihracat için demiryolunun biran önce gerçekleşmesi gerektiğini talep etti.

Girişimci kadınlar kurulu üyesi şehir plancısı Demet Peker, Aksaray’da hayvancılık OSB kurulmasını talep etti. Şehrin çeşitli yerlerinde yapılan hayvancılık faaliyetlerinin şehrin planlayıcıları olarak kendilerini zor durumda bıraktığını, oysa belli bir bölgede yapılacak hizmetlerin şehri güzelleştirme adına daha kolay kılacağını beyan etmesi üzerine Sanayi Bakanı Mustafa Varank, bu tür bir çalışmanın Tarım Bakanlığının yetkisinde olduğunu söyledi.  *HABER MERKEZİ

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER