© Yeni Aksaray Gazetesi

TEKSTİL ZİRVESİ Tekstil firmaları sorunlarını aktardı

Tekstilde 4500 kişiyi Aksaray’da istihdam eden sektör temsilcileri, Tekstil Zirvesinde bir araya geldiler. Aksaray Valisi Hamza Aydoğdu 28 tekstil firma temsilcisinin katıldığı toplantıda sektörün sorunlarının çözümü için birlikte çalışacaklarını söyledi.

Aksaray Valiliği öncülüğünde Çalışma ve İş Kurumu, Milli Eğitim Müdürlüğü, Ticaret ve Sanayi Odası ile Tekstil Platformu ortak organizasyonunda Aksaray’da üretim yapan tekstil sektör temsilcilerinin katılımı ile 8. Tekstil Zirve Toplantısı gerçekleştirildi. Toplantıda sektörün ara eleman ihtiyacı, ihtiyaçlar ve çözüm önerileri değerlendirildi.

Vali Hamza Aydoğdu; Sultanhanı, Eskil ve Ortaköy İlçelerinde 6. Bölge Yatırım Teşviklerin verildiği OSB’lerin açıldığını kentin 5 yıl içerisinde çevre illerden istihdama dayalı göç alacağını söyledi.

Sultanhanı OSB’de çivi çakılmadan yer kalmadığını, Eskil OSB’nin yarı yarıya dolduğunu Ortaköy OSB içinde taleplerin alındığını kaydeden Vali Aydoğdu; “Ekim ayı içinde Avrupa’nın en büyük Sera OSB’sini açıyoruz. Hasandağı eteklerinde 2 milyon metrekare alanda yaklaşık 100 milyon dolarlık bir yatırım yapılacak. Burada 11 ay üretim yapılacak. Sera OSB açıldığı zaman 10 bin ton olan yaş sebze ve meyve üretimimiz 50 bin tona çıkacak. Yaklaşık olarak 2 bin kişi istihdam edilecek. Bu işler hızlı artarken en temel problemlerimize bakarsak ara eleman yetiştiremiyoruz. Bunun bir tane değil çok farklı sebepleri olduğunu görüyoruz. O nedenle sektörün gelecek 5 yıl içinde ihtiyaç duyacağı alanlarda ara eleman ihtiyacını giderilmesi için hemen çalışmaya başlamalıyız. Biz bakanlıkla irtibat halinde sektörün ihtiyaç duyduğu alanları güncelleyip endüstri meslek liselerimizin tekstil bölümlerinde ihtiyaç duyulan bölümleri açabiliriz” dedi.

Aksaray OSB’de tekstil sektörünün büyümeye devam ettiğini vurgulayan Vali Hamza Aydoğdu; “Aksaray ilinde yapılması gereken ne varsa biz sizin emrinizdeyiz. Yeter ki siz üretim yapın yeter ki Aksaray insanı üretsin. Hem Aksaray hem Türkiye kazansın. İlçelerde ve beldelerde atıl durumdaki binalarımız var. Bu atölyeleri buralarda açabilir derseniz hemen tahsis edebiliriz. Aksaray ölçeğinde sektör için şu alanda bölüm açarsanız, ben bunları istihdam ederim derseniz anında. Artık yaşadığımız dünya da üretmeden ayakta kalmak mümkün değil. Biz bu noktada elimizden gelen bütün gayret ve çabayı gösteriyoruz. Bunu hep birlikte yapıyoruz” dedi.

Çalışma ve İş Kurumu Müdürü Mahmut Akkuş’da Aksaray’da tekstil sektöründe ki istihdam sayısının 4 bin 500 ulaştığını söyledi. 2022 yılında bin kişilik ilave bir istihdam gerçekleştiğini ifade eden Akkuş; “Sektörümüz büyüyor. Gülağaç, Sultanhanı, Ortaköy’deki tekstil firmalarımızdaki istihdamlarla 5 bin istihdama kararlılıkla yürüyoruz. Sektörde beyaz yakalıların sayısının artırılması için gayret gösteriyoruz” dedi.

Toplantıda Milli Eğitim Müdürü Hacı Ömer Kartal meslek edindirme ve çıraklık eğitim programları ile sektörün ihtiyaç duyduğu alanlarda açılan kurslarla ilgili bilgi verdi.

Aksaray Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Yardımcısı Tekstil Platformu Başkanı Ahmet Kulak’ta Aksaray’ın sektörün merkezi olma yolunda ilerlediğini söyledi.

Eroğlu Giyim Yönetim Kurulu Başkanı Ümmet Eroğlu’da sektörün eleman ihtiyacına dikkat çekerek meslek liselerinde konfeksiyona yönelik yatırımların ve makinacıların yetiştirilmesine yönelik eğitim programlarının önemini vurguladı. *VALİLİK BASIN

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER