© Yeni Aksaray Gazetesi

Türkiye’nin Ulaşım vizyonu üniversitede anlatıldı

Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Osman Boyraz’ın katılımıyla Aksaray Üniversitesi Sosyal Tesislerinde gerçekleştirilen Ufest’te, Türkiye’nin ulaştırma ve altyapı alanındaki yatırımları ile geleceğin ulaşım teknolojileri öğrencilerle paylaşıldı.

Aksaray Üniversitesi (ASÜ) ev sahipliğinde gerçekleştirilen Ufest programına Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Osman Boyraz, ASÜ Rektör Vekili Prof. Dr. Ömer Köse, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Erşan Sever ve Prof. Dr. Yavuz Selim Çakmak, AK Parti Aksaray İl Başkanı Hamza Aktürk, dekanlar, akademisyenler ve çok sayıda öğrenci katıldı.Ulaştırma sektörünün farklı alanlarından kurum ve firmaların stant açtığı etkinlikte öğrenciler, ulaşım teknolojileri ve sektördeki gelişmeler hakkında bilgi alma fırsatı buldu. Etkinlikte sektör temsilcileri stantlarıyla yer alırken, kura çekilişinde 5 öğrenciye Doğu Ekspresi bileti hediye edildi.

Programın açılışında konuşan ASÜ Rektör Vekili Prof. Dr. Ömer Köse, ulaştırmanın yalnızca insanları ve şehirleri birbirine bağlayan bir alan olmadığını, aynı zamanda ekonomik kalkınmanın, teknolojik gelişimin ve toplumsal hayatın temel unsurlarından biri olduğunu söyledi.Üniversitelerin en önemli görevlerinden birinin ülkenin ihtiyaç duyduğu nitelikli insan kaynağını yetiştirmek olduğunu belirten Prof. Dr. Köse, yapay zekâ, otonom sistemler, akıllı ulaşım sistemleri ile elektrikli ve sürdürülebilir ulaşım teknolojilerindeki gelişmelerin gençlere önemli fırsatlar sunduğunu ifade etti.Prof. Dr. Köse, Ufest’in öğrencilerin teorik bilgilerini uygulamayla buluşturmasına ve üniversite-sektör iş birliğinin güçlenmesine katkı sağlayacağını dile getiren Köse, organizasyonun Aksaray ve gençler için ilham verici olmasını temenni etti.

Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Osman Boyraz ise yaklaşık 7 ana başlık üzerinden gerçekleştirdiği sunumunda Türkiye’nin ulaştırma ve altyapı alanındaki yatırımlarını anlattı.Türkiye’nin jeostratejik konumuna dikkat çeken Boyraz, ülkenin Asya ile Avrupa arasında önemli bir geçiş noktası olduğunu belirterek, ulaştırma koridorlarının Türkiye üzerinden geçmesinin ekonomik ve stratejik açıdan büyük önem taşıdığını vurguladı.Boyraz, Kalkınma Yolu ve Zengezur Koridoru başta olmak üzere Türkiye’nin bölgesel ulaşım bağlantılarındaki rolüne ilişkin bilgiler verdi. Kalkınma Yolu Projesi kapsamında Irak’tan Türkiye sınırına uzanacak yaklaşık bin 200 kilometrelik demir yolu ve otoyol hattının, Asya ile Avrupa arasındaki ticaretin gelişmesine katkı sağlayacağını ifade etti.Karayolu yatırımlarının gelişimi hakkında da bilgiler paylaşan Boyraz, Türkiye’de araç sayısındaki önemli artışa rağmen ulaşım altyapısındaki gelişmeler sayesinde seyir hızlarının yükseldiğini söyledi.Boyraz, ulaştırma yatırımlarının yalnızca ulaşımı kolaylaştırmakla sınırlı olmadığını; üretim, istihdam, ticaret ve bölgesel kalkınmaya da katkı sağladığını ifade etti.Osman Gazi Köprüsü, Yavuz Sultan Selim Köprüsü ve 1915 Çanakkale Köprüsü gibi önemli ulaşım projelerinden örnekler veren Boyraz, projelerin planlanmasında çevresel hassasiyetlerin de gözetildiğini söyledi.Trafik güvenliğine de dikkat çeken Boyraz, ulaşım yatırımlarının temel amaçlarından birinin trafik kazalarındaki can kayıplarını azaltmak olduğunu vurgulayarak, “Yolların kralı değil, kuralı var” mesajını verdi.

Türkiye’nin demiryolu yatırımlarına da değinen Boyraz, demiryolu ağının geliştirilmesine yönelik çalışmaların hız kazandığını söyledi.Türkiye’nin mevcut demiryolu ağının yaklaşık 14 bin kilometre olduğunu belirten Boyraz, 2053 yılına kadar bu ağın 30 bin kilometreye çıkarılmasının hedeflendiğini bildirdi. Yük taşımacılığında demiryolunun payının artırılması için liman ve organize sanayi bölgelerine demiryolu bağlantılarının güçlendirileceğini aktaran Boyraz, hızlı tren yatırımlarının da ülke genelinde sürdüğünü kaydetti.Aksaray açısından önem taşıyan Aksaray-Ulukışla-Pozantı-Yenice demiryolu hattına ilişkin de bilgi veren Boyraz, toplam 192 kilometrelik güzergâhın üç kesiminde de ihale süreçlerinin tamamlandığını ve çalışmaların sürdüğünü müjdesini verdi. Ulaştırma yatırımlarının ekonomik etkilerine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Boyraz, özellikle otoyolların organize sanayi bölgelerine ve üretim merkezlerine erişimi kolaylaştırdığını ifade etti.Elektrikli araçların yaygınlaşmasına da değinen Boyraz, sürdürülebilir ulaşım anlayışı doğrultusunda elektrikli araç kullanımının arttığını veTürkiye’nin yerli otomobili Togg’un da bu dönüşümün önemli parçalarından biri olduğunu söyledi.*ASÜ BASIN

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER