© Yeni Aksaray Gazetesi

Turşu ve kurutmalık biberler kilerlerde yerini aldı

Aksaray’da sonbaharın gelmesiyle birlikte geleneksel hazırlıklar da devam ediyor. Turşusundan kurutmalığına kadar tüm kışlıklar kilerlerde yerini aldı.

Aksaray’ın merkez dahil köy ve kasabalarında, her yıl olduğu gibi bu yıl da ev yapımı turşusundan eriştesine, kurutmalık biberinden salça ve diğer ürünlere kadar yapımı başlayan kışlıkların son bölümleride yapılarak kışa hazır hale getirilmiş olacak. Bahçelede yetişen şalak ve yeşil biberler turşu için kullanılırken kırmızı renkli biberler de kurutularak özellikle yöresel yemeklerin yapımında iplere diziliyor.

Turşu için tarladan titizlikle toplanan ve şerit şerit soyulan kelekler çekirdekleri çıkarıldıktan sonra dilimleniyor. Eskiden kireçlenerek ve pekmez katılarak yapılan turşular şimdi limon tuzu ve sirkeyle yapılıyor. Bol su ile yıkanan kelek ve yeşil biberlerin içine sarımsaklar doğranıyor. Ölçüsüne göre limon tuzu ve kaya tuzu katıldıktan sonra sirke de eklenerek güzelce karıştırılıp bidonlara dolduruluyor. Ağzı sıkıca kapatılan bidonlar en az 1 hafta beklemek üzere yerini alıyor. Kızarmış biberler ise sap kısımlarından iğne yardımıyla ipe diziliyor ve şifa deposu arabaşı çorbası için kuruyup sofraya geleceği vakti bekliyor.
Hemşehrilerimiz "Her şeyimizi yaparız. Yufka ekmeklerimizi yaptık. Turşularımızı yapıyoruz. Menemen yaptık. Konservelerimizi yapıyoruz. Erişte ve mantı kestik. Yaptığım her şey Aksaray topraklarında yetişen ürünlerden oluşuyor” dediler.*AYHAN ÖZDEN

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER