Tuz Gölü’nün bitki zenginliği ele alındı
GÜNDEMYÖK Bilim İletişimi Ofisi tarafından koordine edilen “Dünyanın En Büyük Bilim-Toplum Buluşması” etkinlikleri çerçevesinde, ASÜ Bilim İletişimi Ofisi tarafından “Beyazın Ardındaki Yeşil Tuz Gölü’nün Gizli Bahçesi” konulu söyleşi düzenlendi.
TÜRKİYE BİTKİ ÇEŞİTLİLİĞİNDE DÜNYADA İLK SIRALARDA
Aksaray Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Seher Karaman, düzenlenen söyleşide Türkiye’nin bitki çeşitliliği açısından dünyanın pek çok ülkesinin önünde olduğunu vurguladı. Özellikle Tuz Gölü çevresinin sanıldığı gibi sadece kurak ve verimsiz bir alan olmadığını ifade eden Karaman, bölgenin son derece zengin bir bitki örtüsüne sahip olduğunu belirtti. Prof. Dr. Karaman, “Tuz Gölü çok özel bir ekosisteme sahip. Sanıldığı gibi yalnızca kurak bir yapıdan ibaret değil. Aksine, oldukça zengin ve farklı türlerin bir arada yaşadığı bir bitki çeşitliliği barındırıyor” dedi. Türkiye’nin iklimsel çeşitliliğinin, bitki zenginliğinin temel nedenlerinden biri olduğunu kaydeden Karaman, “Türkiye genelinde yaklaşık 4 bin endemik bitki türü bulunuyor. Bu sayı, birçok ülkenin tamamındaki bitki çeşitliliğinden fazla. Bu zenginliğin değerini bilmeliyiz” diye konuştu. Türkiye’nin üç farklı iklim kuşağına sahip olduğunu hatırlatan Karaman, “Bir ülkenin iklim, yükseklik, toprak çeşitlilikleri bitki çeşitliliğini arttıran faktörlerdendir. Bizim bozkırlarımız sanıldığından çok daha fazla türe ev sahipliği yapıyor” ifadelerini kullandı.
TUZ GÖLÜ ÖNEMLİ BİTKİ VE KUŞ ALANI BÖLGESİDİR
Prof. Dr. Seher Karaman, Aksaray’ın Tuz Gölü, Hasan Dağı ve sulak alanlarının zengin bir bitki çeşitliliğine sahip olduğunu söyledi. Özellikle Tuz Gölü'nün endemik bitki türleri açısından öne çıktığını vurgulayan Karaman, bölgenin korunmasının önemine dikkat çekti. Prof. Dr. Karaman, “Aksaray geneline bakıldığında en fazla endemik tür Tuz Gölü’nde bulunuyor. Tuz Gölü geçtiğimiz yıllarda birinci derece sit alanı ilan edildi. Çünkü burası hem önemli bir bitki örtüsüne hem de kuş türlerine ev sahipliği yapan özel bir doğa alanı” dedi. Tuz Gölü’nün Türkiye’nin en kurak bölgelerinden biri olduğunu belirten Karaman, bu nedenle bölgede tuzcul bitkilerin yetiştiğini belirterek, şunları söyledi: “Tuz Gölü’nün sahip olduğu habitat çok özel. Farklı tuz konsantrasyonu ve yapısına göre bitki türleri de çeşitlilik gösteriyor. Bölgede yapılan araştırmalarda 226 tohumlu bitki ve bir çiçeksiz kara yosunu türü tespit edildi. Bunların 74’ü endemik. Ancak habitat tahribatı ve iklim değişikliği gibi sebeplerle ve bazı türler ciddi tehdit altında” şeklinde konuştu. Tuz Gölü’nde yetişen bitkilerin kuraklıkla mücadele yeteneğine sahip olduğunu vurgulayan Karaman, “Bu bitkiler susuz ortama dayanıklı. Dünyanın en büyük sorunlarından biri olan kuraklık ve su kıtlığına karşı bu bitkilerin genetik özellikleri büyük önem taşıyor” dedi. Söyleşinin sonunda dinleyicilerin sorularını da yanıtlayan Prof. Dr. Karaman, doğaya duyarlılığın ve yerel ekosistemlerin korunmasının geleceğe yatırım olduğunu belirtti. *ASÜ BASIN
İlginizi Çekebilir