© Yeni Aksaray Gazetesi

ÜRETİCİ MEMNUN Süt zammını yeni Bakana borçluyuz

Aksaray Süt Üreticileri Birliği Başkanı Esat Zengin gazetecilere süt zammı ile ilgili açıklamalarda bulundu. Süt Birliği Merkezinde yapılan toplantıda yeni süt zammının yeni Tarım Bakanı sayesinde gerçekleştiğini hatırlatan Birlik Başkanı Esat Zengin, 7,5 lira olan çiğ süte devlet desteğinin 20 kuruşluk ilavesi ile üreticiye 7,7 den para ödendiğini, bununda tatmin edici bir rakam olduğunu vurguladı.

Süt Başkanı Zengin yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Üreticilerin yapılan olumsuz haberlerle moralini bozmamak lazım. Bizim üreticilerimiz küçük işletmelerdir. Aralık ayında günlük 230 ton süt üretilirken takip eden aylarda 234 tona çıkmıştır. Yem fiyatlarına yapılan yüksek zam hayvanlardan kısılan yemleme ile küçük de olsa üretimde zaman zaman düşüşler meydana geliyor. Süt yem paritesinin mutlaka yasal hale getirilmesi gerekir. Yeni Tarım Bananından bunu bekliyoruz.

Süt verimini yükseltmek için mutlaka suni tohumlama hizmetlerini üreticilere vermek gerekir. Daha öncede söyledim, Avrupa ve Amerika üreticilere eğitim vererek suni tohumlamayı kendilerine bırakmış ve istediği kalitede tohumdan ıslah çalışmalarına destek vererek hem kaliteli hem de bol verimli süt almıştır. Bizde de üretici kendi tohumunu seçme hakkına sahip olursa yine yüksek verimli inekleri elde ederek üretimin artmasına neden olur. En az 10 başlık aile işletmelerine suni tohumlama yetkisi verilmeli. Daha küçük işletmeler ise Birlikler kanalı ile suni tohumlama ile desteklenmelidir. “ Dedi.

Sütün perakende fiyatının artması ile tüketicilerde talebin azalarak tepki doğurup doğurmayacağı sorusu üzerine süt Başkanı Esat Zengin “ hükümetin alacağı karlarla tüketicilerin alım gücünü yükseltmek şartıyla fiyatlara erişim daha kolay olacağından tepkilerde olmayacaktır. Aksi halde tüketici süte olan talebi kısar alım gücünü zorlarsa bu defada üretilen sütler elde kalırki, böyle bir durumun yaşanmamasını umut ediyoruz” diye cevapladı.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER