© Yeni Aksaray Gazetesi

VAKIFLAR HAFTASI Aksaray vakıflara hassasiyet gösteren il

Vakıflar Haftası nedeni ile Konya Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından Aksaray’da bir dizi etkinlik yapıldı. Zinciriye Medresesinde yapılan vakıf kutlamalarına şehrin protokol üyeleri ile Aksaray’da hizmet veren 11 vakfın temsilcileri katıldı. El sanatlarına dayalı sergininde bulunduğu Zinciriye Medresesinde ki toplantı öncesi basın toplantısı ile gazetecilere açıklamalarda bulunan Vakıflar Konya Bölge Müdürü Nurullah Osmanlı, Aksaray’ın vakıflara her zaman hassasiyet gösteren bir il olduğunu belirterek şu görüşlere yer verdi:

“Anadolu'daki 1000 yıllık medeniyetimizin asli unsuru olan vakıflar, milletimizin Allah'ın rızasını kazanma temelinde insanlara iyilik yapma düşüncesinin bir tezahürü olarak var olmuşlardır. Günümüzde sosyal bir kurum haline gelen vakıflar, ecdadımızın peygambere olan sevgisini de gösteren vakfetme geleneğinden doğmuştur. Kültürümüzün bir parçası haline gelen Vakfetme geleneği, insan ve çevresindeki fiziki ve kültürel çevreye, tüm varlığa iyilik ederek, bu iyiliği hayatın her noktasında sürdürülebilir hukuki bir sisteme bağlı kılarak kıyamete kadar sürdürmeyi amaç edinmiştir. Vakıf dini hassasiyetlerle kurulmakla birlikte sosyal ve hukuki bir kavramdır.

Vakıflar Genel Müdürlüğümüz, henüz Anadolu'da Milli Mücadele sürdürülürken. Türkiye Büyük Millet Meclisinin kurulmasının hemen sonrasında 2 Mayıs 1920 de kurulmuştur. Bu durum Devlet kurma geleneğimiz içinde vakıfların önemini göstermektedir. Bu kuruluş yılı ülkemizde Vakıflar Haftası olarak her yıl farklı temalarla kamuoyuna hatırlatılmaktadır. Bu yılki vakıflar haftasında "Vakıf Medeniyetinde Sosyal Politikalar, Sosyal Yardımlar ve Paylaşma Geleneği" teması üzerinde durulacaktır.

Medeniyetimizin temel kurumlarından olan Vakıflarımız, Eğitimden sağlığa, tekil yapı mimarisinden şehirleşmeye, kültürden sanata ekonomiye kadar sosyal hayatın her alanına paylaşma/infak geleneğinin bir ürünü olarak nüfus etmişlerdir. Vakıflarımız Kadim bir şehir olan Aksaray'ımızın Fiziki ve Kültürel çevresine önemli katkıları olmuştur. Bu gün Aksaray günlük hayatında her gün yanından geçtiğimiz Eğri Minare (Kızıl) Camiinden, Aksaray Melik Mahmud Gazi Hangahına (Darphane), Karamanoğlu Mehmet Bey (Ulu) camiinden içinde bulunduğumuz Zinciriye Medresesine, Cıncıklı Caminden, Sultan Hanına kadar tüm bu eserler vakıf yoluyla inşası yapılmış, bakımı sağlanmış ve günümüze kadar ulaşmıştır. Gayretimiz bundan sonraki süreçte de bu eserlerin korunması kadar temsil ettiği infak kültürünün gelecek nesillere ulaşması üzerine olacaktır. Bölgemiz sorumluluk alanında onarımdan sorumlu olduğumuz 525 Vakıf Eseri bulunmaktadır

Aksaray halkı her zaman vakıflara hassasiyet göstermiş, "hayır işlerinde yarışınız" tavsiyesine uyanlardan olmuştur. Geçmişte Sadaka taşı geleneğinin bu gün askıda ekmek uygulamasına dönüştüğü görülmekte, geçmişte şartları itibariyle çeşitlilik arz eden vakıfların günümüzde çeşitliliği azalsa da vakıf kültürünün devam ettiği görülmektedir. Mahalle kültürünün ürettiği Avarız vakıfları çok azalmış olsa da mahalle sakinlerinin kendi imkânlarıyla yardımlaşma dayanışmaya yönelik çalışmaları bulunmaktadır.

Konya Vakıflar Bölge Müdürlüğümüz yetki alanında yönetimi kalmamış ecdattan emanet kalan 403 mazbut ve bulunmaktadır. Bu gün Aksaray’da da farklı hizmetleri yürütmek amacıyla sivil toplum tarafından yürütülen 11 vakıf görev yapmaktadır. Geçmişte bizzat halkın iyilik yapma seviyesini de gösteren Allah'ın rızasını kazanmak uğruna tüm varlıklara malını paylaşarak hizmet etme geleneğinin bir ürünü olan Vakıfların yürüttüğü birçok faaliyet, bu gün Modern Sosyal Devlet ilkesinin bir gereği olarak Devletimize ait birçok kurumun eliyle yürütülmektedir.

2021 yılı içinde Bölgemizde Sivil toplum eliyle yönetilen 179 vakıf ve Vakıflar Genel Müdürlüğümüzün sorumluluğundaki mazbut vakıfların vakfiye şartları nedeniyle ihtiyaç sahiplerine yönelik (Gıda, Kırtasiye, öğrenci bursu, maaş, giyecek ve yakacak yardımı) pandemiye rağmen yaklaşık 60 milyon TL harcama yapılmıştır. Vakıflarımızın olmadığı durumda yardım ve vakıf eseri onarıma yönelik giderlerin tamamının devletimize yük olacağı düşünüldüğünde, her hizmetin devletimizden beklenmediği medeniyetimizin iyilik müessesi olan vakıf geleneğimizin gelecek nesillere ulaştırılmasının önemi daha iyi anlaşılacaktır.

Bu vesileyle Aksaray'da Selçukludan günümüze Vakıf kurmuş, yürütmüş günümüzde dahi akarları devam eden içinde bulunduğumuz yapının banisi Karamanoğlu İbrahim Bey gibi Vakıf İnsanlarını rahmetle yad ediyorum. Bu noktada tüm Aksaraylıları Zinciriye Medresesini görmeye davet ediyorum. Ayrıca Bölge müdürlüğümüz vakıf haftası faaliyetlerine katkı sunan tüm vakıflarımıza, başta valiliğimiz ve Aksaray belediyemiz olmak üzere tüm kamu kurum ve kuruluşlarına, üniversitelerimize, vakıf haftası münasebetiyle yapılan panel, konferans sergi vb faaliyetlerimizi duyuran katkı sunan değerli basın mensuplarımıza teşekkür ediyorum.” Dedi.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER