© Yeni Aksaray Gazetesi

Vatandaş hasta olmazsa maaşları kesiliyor

Aksaray Aile Hekimleri Derneği, Aksaray’da Aile Hekimliğine geçişin 15.Yılı dolayısıyla basın açıklaması yaparak çok tartışılan yeni yönetmelikle ilgili değerlendirmelerde bulunuldu. Dernek başkanı Dr. Şenol Atakan yaptığı açıklamada, “Aksaray olarak Aile hekimliğine 12 Temmuz 2010’da geçtik. Aile Hekimliğinde 15 yıl geride kaldı.Her bir aile hekimi ayrı bir Sağlık Ocağı oldu. Bir o kadar da omzuna yük aldı. Çalıştığımız her yeri büyük çoğunluğumuz inanılmayacak şekilde güzelleştirdik.Gönlümüz arzu ederdi ki 15. yılda aile hekimliği bilimsel ve ülke şartlarına uygun hale getirilerek çok daha başarılı dünyaya örnek teşkil edecek noktada olsa idi. Ancak son yıllarda üst üste gelen çalışanları cezalandırmaktan başka amaca hizmet etmeyen sürekli değiştirilen mevzuatlarla sistem içinden çıkılmaz hale gelmiştir” denildi.

Ardından şu ifadelere yer verildi : “Aile hekimlerine son 6 ayda muayene olmaya gitmeyen kayıtlı hastalar için hekimlerin ve aile sağlığı çalışanlarının maaşlarında kesinti yapıldı. Hekimlerin tepkileri üzerine Aile Hekimliği Yönetmeliği'nde düzenleme yapılmasına ilişkin yönetmelik Resmi Gazete ‘de yayımlandı. Aile hekimlerinin gelmeyen hasta nedeniyle maddi yaptırımla karşılaşmasının kabul edilemez olduğunu belirterek, “Aile Hekimliği ile ilgili yeni çıkarılan düzenleme ile daha önce yoğun itiraz ettiğimiz konuların ufak bir kısmı çözüme kavuşsa da, hala sorunların temeline tam olarak inilemediğini görüyoruz.”

Konuya ilişkin görüşüne başvurulan 35 yıllık hekim Aksaray Aile Hekimleri Derneği (AKAHED) Başkanı Şenol Atakan, “Kimse ne maaş alacağını neyden kesinti yapıldığını veya ne yapılacağını bilmiyor. 10 günlük bebek 6 ay uğramadı diye maaştan kesildi. Akıl alır gibi değil. Memnuniyet konusunda il ortalaması yerine Türkiye ortalaması getirilmiştir, etik ve bilimsel olmayan uygulamayla hekimi hekim olmayanların memnuniyetine göre değerlendirmesi ve buna göre parasal ceza verilmesi kabul edilemez! Entegre ASM lerde nöbet eziyeti devam etmektedir, hiçbir şey değiştirilmemiştir.Muayene sayısı ve onlarca kritere göre değişen ve emekliliğe yansımayan ücret yerine hak ettiğimiz tek kalem maaş ödemesi olmalıdır! Sonuç olarak her bireyin bir gün hasta olarak hizmet alacağı bu birimlerin standartlarının yükseltilmesi için Sağlık Bakanlığımızın hekimleri muhatap alarak gerekli desteği vermeleri önem arz etmektedir. Bugün sistemden kaynaklı olan, ancak hekimlerin sorumlu tutulduğu sorunların gereken önlemler zamanında alınamaz ise tükenmişliğe yol açacağı, sistemin cazibesini kaybedeceği, dünyanın en iyi modeli dahi olsa uygulanmasının zorlaşacağı, sonuçta mevcut durumda biz hekimlerin memnuniyetsizliğinin ve tükenmişliğinin birey, toplum sağlığını ve memnuniyetini olumsuz etkileyeceği akılda bulundurulmalıdır” ifadelerini kullandı. *CEREN NERGİZ

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER