© Yeni Aksaray Gazetesi

Yağışlar 52 Yılın en düşüğünde, kuraklık kapıda

İklim değişikliğinin etkileri diğer şehirler de olduğu gibi Aksaray'da da ciddi şekilde hissedilmeye başlandı. Son 9 aylık su yılı yağışları, Türkiye genelinde son 52 yılın en düşük seviyesine gerilerken, İç Anadolu’nun önemli tarım merkezlerinden biri olan Aksaray da kuraklık tehdidi altında.

Meteorolojik verilere göre, Türkiye’de son 30 yılda sıcaklıklarda düzenli ve endişe verici bir artış gözlemlendi. Özellikle yaz aylarında etkisini artıran aşırı sıcaklıklar, Aksaray’da hem kırsal yaşamı hem de tarımsal üretimi olumsuz etkiliyor. Bölgede düşen yağış miktarı, normalin çok altında seyrederken barajlar, yeraltı su kaynakları ve göletlerde ciddi azalmalar yaşanıyor.

Kuraklığın tarım ve hayvancılıkla geçinen kesimler üzerinde ağır etkiler bıraktığını belirten uzmanlar, Aksaray’da acil önlemler alınması gerektiğine dikkat çekiyor. Su kaynaklarının korunması, sulama sistemlerinin modernize edilmesi ve kuraklığa dayanıklı ürün desenine geçilmesi, çözüm önerileri arasında öne çıkıyor. *CEREN NERGİZ

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER