YERELDE KADIN BULUŞMALARI Göçmen kadınların sıkıntıları dile geldi
GÜNDEMGöç İdaresi Genel Müdürlüğü Uyum ve İletişim Dairesi Başkanlığı ile UNICEF iş birliğinde; ülkemize uyum sürecindeki yabancı kadınlar ile ev sahibi toplumdaki kadınların ortak bir yaşam kültürü oluşturmaları amacıyla düzenlenen “Yerelde Kadın Buluşmaları”nın altıncısı geçen hafta Cuma günü Aksaray’da gerçekleştirildi.
Programın açılışında katılımcılara seslenen Uyum ve İletişim Daire Başkan Vekili Ali Rıza Beşkat: “Bütün devlet teşkilatımız ve Genel Müdürlük olarak biz diyoruz ki bütün göçmenler sayıların, istatistiklerin, rakamların ve kavramların çok ötesindedir. Her biri birer insandır. Her birinin birer hikâyesi vardır ve bizler için çok kıymetli, çok değerlidir. Toplumumuza katabilecekleri potansiyelleri vardır. Biz hepsini tek tek insan olarak görüyor ve topluma uyum sağlaması için çalışıyoruz.” Dedi.
İl Göç İdaresi Müdürü Mehmet Servet Yelken ise : “Dünyadaki bazı ülkelerde meydana gelen savaşlarda en çok zarar gören kadınlarımız ve çocuklarımız. Bizler Türkiye olarak her zaman kapılarımızı mazlumlara açtık açmaya devam ediyoruz.” dedi.
İki oturum şeklinde düzenlenen panelin ilk oturumunun moderatörlüğünü Göç Uzmanı Gamze Furtun, ikinci oturumun moderatörlüğünü ise UNICEF Çocuk Koruma Program Sorumlusu Polat Kızıldağ üstlendi.
Yerelde Kadın Buluşmaları etkinliğinde;” Kadın Göçmenler ve Uyum”, “Kadın Sağlığı”, “Kadına Yönelik Şiddetin Önlenmesi”, “Çocuk Koruma Programları”, “Çocuk Yaşta Evlilik, Türkiye’de Adli Süreç ve Mağdur Hakları”, “Ebeveyn Tutumları ve Çocukların Eğitime Devamları” ile “Güncel Faaliyetlere İlişkin Bilgilendirme” konularında ilgili kurum ve kuruluşlarca sunum yapıldı.
Düzenlenen Kermes etkinliği ile Türk, Afganistan, İran, Irak, Suriye kültürü gibi birçok farklı kültüre ait yemekler ve tatlılar tadılırken, diğer yandan yerli ve yabancı kültüre ait el işi ve yöresel ürünler sergilendi.
Sosyal etkinlik bölümünde ise, İranlı Kamal OUSHI ve Rasoul Rasoulı MOBARAKEH’ın müzik dinletisi ile Iraklı Baraa Hekma Saeed NOAMAN tarafından hazırlanan çocuk defilesi bölümüne yer verildi.
8 farklı ilde gerçekleştirilen ‘Yerelde Kadın Buluşmaları’ etkinliği ile, her iki toplumdan kadınların birçok alanda bilgilendirilmesi, kadınların; kadın sağlığı, şiddetin önlenmesi, ebeveyn tutumları gibi çeşitli konularda bilinçlendirilmesi, kadınlarımızın bir araya gelerek sosyal etkileşimde bulunmaları, sosyal hayata katılımlarının arttırılması, ülkemize uyum süreçlerinin kolaylaştırılması hedefleniyor. *HABER MERKEZİ
İlginizi Çekebilir