
Google’a ekleyin, gündemi kaçırmayın
Tercih ettiğiniz kaynaklara ekleyin, haberlerimizi daha sık görün.Eskil ilçesinde çölleşmeye karşı fidan seferberliği başlatıldı. Eskil ilçe yetkililerinin yaptıkları açıklamalarda konuya dair şu bilgiler verildi: “Tarihin ve coğrafyanın zorlu sınavlarından geçen, ancak direnciyle her zaman ayakta duran bir vatan köşemizdir. Topraklarımızdaki çölleşme ve erozyon tehdidi, hepimizi Hz. Hacer'in çölde umudu arayışındaki kararlılığıyla hareket etmeye çağırıyor. Onun suyu bulmak için gösterdiği azim ve çabanın Rabb'imiz tarafından ikramla taçlandırılması gibi, biz de Eskil'de yeşili çoğaltma çabamızı bir inanç ve irade eylemi olarak görüyoruz.
Bu kampanya, Eskil'in topraklarına yeniden hayat vermek, yaylalarımızı ve köylerimizi yeşilin her tonuyla donatmak için başlattığımız bir ulusal ve yerel dayanışma destanıdır.
Hedef: 100.000 Fidan, Bin Yıllık Gelecek
Eskil'in coğrafi yapısına ve iklimine uygun, özellikle kuraklığa dayanıklı (badem, ceviz, kayısı gibi gelir getirici ve akasya dişbudak vs türleri) 100.000 adet fidanı Eskil topraklarıyla buluşturmayı hedefliyoruz.
I. Eskilli Bireyler ve Yayla Sakinleri (Çabanın Gücü)
* Fidan Sahiplenme: Eskil Kaymakamlığı ve İlçe Tarım Müdürlüğü ile işbirliği yaparak, her hane ve her tarla sahibi için belirlenen sayıda fidanı alıp, bakımını üstlenin. (Örneğin, her tarlaya en az 20 fidan teşvikini yaygınlaştıralım.)
* Gönüllü Dikim Ekibi: Okullar, camiler, yaylalar ve belirlenen Sağsak/Çulfa Vefa Ormanı gibi alanlardaki dikim şölenlerine ailece katılın.
* Su ve Bakım: İlk dikim kadar önemli olan fidanların ilk 3 yıllık sulama ve koruma (tel örgü/muhafaza) görevini üstlenin. "Dikmek bir, yaşatmak bin sevaptır" bilinciyle hareket edin.
II. Kamu Kurumları (Koordinasyon ve Liderlik)
* Eskil Kaymakamlığı ve Belediyesi: Kampanyanın ana koordinatörü olarak, dikim alanlarını belirleyin (Hazine arazileri, erozyon bölgeleri, okul ve kurum bahçeleri), fidan tedarikini ve lojistik (nakliye, iş gücü, makine) desteğini organize edin.
* Mevcut "Yeşeren Eskil Projesi" ve "Eskil Yeşilleniyor Projesi" gibi başarılı girişimleri bu yeni seferberliğin çatısı altında birleştirin.
* İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü: Bölge toprak yapısına en uygun, kuraklığa dayanıklı fidan türlerini (özellikle yerel türler) belirleyin ve fidanların bedelsiz temin/dağıtımını yapın. Fidan bakım eğitimleri düzenleyin.
* Milli Eğitim Müdürlüğü: Öğrenci, öğretmen ve velileri mobilize ederek her okula bir "Gelecek Ormanı" kurulmasını sağlayın. (Bkz: Cumhuriyet İlkokulu'nun Mavi Yeşil Okul Projesi). Dikilen fidanları öğrencilere zimmetleyin.
III. Özel Sektör, STK'lar ve Gurbetçiler (Destek ve Kaynak)
* Kurumsal Hatıra Ormanları: Aksaray genelinde ve Eskil'de faaliyet gösteren büyük tarım/hayvancılık işletmeleri ve sanayi kuruluşları, kendi adlarına en az 5.000 fidanlık "Eskil Umut Ormanı" oluşturarak çevresel sorumluluklarını yerine getirsinler.
* Gurbetçilerimiz: Yurtiçi ve yurtdışındaki Eskillihemşehrilerimizden, doğup büyüdükleri topraklara manevi bir miras bırakmaları için fidan bağışına özel çağrı yapılsın.
* İş Dünyası: Dikim ekipmanlarının (damlama sulama sistemleri, iş makineleri) ve fidan muhafaza malzemelerinin (tel, kazık) sponsorluğunu üstlenin.
Sloganımız: Ağaç Köklensin, Eskil Yeşillensin!
Diktiğimiz her fidan, sadece havayı temizlemekle kalmayacak, aynı zamanda toprak erozyonunu durduracak ve Eskil'i çölleşme tehdidine karşı koruyan yeşil bir kalkan olacaktır.
Unutmayalım: Eskil'de dikilen her fidan, geleceğe atılmış en sağlam tohum, çocuklarımıza bırakılmış en değerli mirastır.
Şimdi, Eskil'e Nefes Olma Sırası Bizde!
Kampanyaya katılım ve fidan bağışı detayları için lütfen Eskil Kaymakamlığı, Eskil Belediyesi veya İlçe Tarım Müdürlüğü'ne başvurunuz.”*BÜŞRA BOYSAK
Motor yağı değişim noktalarına yönelik sıkı denetim
DÜNYA KADIN ÇİFTÇİLER GÜNÜ Kadın çiftçilerin motivasyonu artırılacak
Dini ve hayri hizmetleri konuştular
İLAN TARIM İŞLETMELERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ KOÇAŞ TARIM İŞLETMESİ MÜDÜRLÜĞÜN’DEN
Aksaray’da araç sayısı 192 bini aştı
Hayırsever desteğiyle 8 derslikli Anaokulu yapılacak
Kamyona otomobil arkadan çarptı

Yorumlar (0)
Görüşünüzü paylaşarak sohbeti başlatan ilk kişi olun.