Aksaray’da şap aşılama seferberliği

Türkiye’nin hayvancılık üslerinden biri olan Aksaray’da, SAT-1 tipi şap hastalığına karşı topyekûn mücadele başlıyor. Ekipler tüm işletmeleri tek tek ziyaret ederken, aşı yaptırmayanlara 132 bin TL’yi aşan cezalar yolda.
364 bin büyükbaş ve 1 milyon 114 bin küçükbaş hayvan varlığıyla dev bir potansiyele sahip olan Aksaray’da, hayvan sağlığını korumak için 2026 yılı aşılama takvimi netleşti. İl Tarım ve Orman Müdürü Nejdet Demir liderliğinde yürütülecek çalışmalarda, hem aşılama hem de işletme kayıtlarının güncellenmesi hedefleniyor.
Aksaray, hayvancılık altyapısıyla Türkiye'nin parlayan yıldızı konumunda:
Üretim Gücü: Yıllık 600 bin tonun üzerinde süt ve 43 bin ton kırmızı et üretim kapasitesi mevcut.
Sanayi Altyapısı: 22 süt fabrikası, 5 kesimhane ve 6 et işleme tesisi ile sektörün merkezi.
Sağlık Standartları: Planlı çalışmalar sayesinde 100’ün üzerinde "hastalıktan ari" işletme ile Türkiye genelinde üst sıralarda yer alıyor.
2025 yılında 60 yıl aradan sonra yeniden görülen ve Aksaray'da zorluklara neden olan SAT-1 tipi şap hastalığı, yürütülen yoğun mücadele ile kontrol altına alındı. Yetkililer, hastalıkla mücadelenin en ekonomik ve etkili yolunun "aşılama" olduğunun altını çizerek 2026 yılında da hiçbir işletmenin atlanmayacağını belirtti.
AŞI YAPTIRMAYAN İŞLETMELERE 132.108 TL CEZA!
Açıklamada, "gebelik" veya "hastalık bulaşır" gibi gerekçelerle aşıdan kaçınan yetiştiricilere yönelik sert uyarılar yapıldı: "Aşı yaptırmamak sadece o işletmeyi değil; tüm köyü, ili ve ülke hayvancılığını riske atmaktır. 5996 sayılı Kanun gereğince, tedbirlere uymayanlara 132 bin 108 TL idari para cezası uygulanacaktır. Amacımız ceza kesmek değil, geçen yıl yaşanan kayıpların tekrar etmesini önlemektir."
Ekipler sahada sadece aşılama yapmayacak, aynı zamanda işletme kayıtlarını da revize edecek. Fiilen işletmede bulunmayan ancak sistemde kayıtlı görünen hayvanların düşümleri yapılarak gerçek hayvan sayıları ve aşı başarı oranları netleştirilecek.
İl Müdürü Nejdet Demir, tüm yetiştiricilerin ekiplere yardımcı olmasını isteyerek bereketli bir sezon dileklerini iletti.*HABER MERKEZİ
Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!
BUNLARA DA BAKABİLİRSİNİZ
- 0SEVDİM
- 0ALKIŞ
- 0KOMİK
- 0İNANILMAZ
- 0ÜZGÜN
- 0KIZGIN


Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.