SABANCI 29 EKİM
ABAYLAR
Aksaray
27 Ekim, 2024, Pazar
  • DOLAR
    32.02
  • EURO
    35.01
  • ALTIN
    2419.0
  • BIST
    9618.83
  • BTC
    69294.62$

DANİMARKA’DAN AKSARAY’A BAKIŞ (1)

DANİMARKA’DAN AKSARAY’A BAKIŞ (1)

Aksaraylı hemşerilerimizden merhum M. Serdar Saraçoğlu’nun eşi Tülay Çetinkaya Saraçoğlu, Danimarka’da ikamet ederken, eşinin memleketi Aksaray’a gelerek başta Belediye Başkanı Evren Dinçer olmak üzere bir dizi ziyaretlerde bulundu. Tekrar ikameti olan Danimarka’ya döndüğünde Aksaray ile ilgili yazı kaleme alan Saraçoğlu, tarihi ve turistik bölgelerden sıkça bahsederek, Kuzey Avrupa bölgesinde yayın yapan bir internet sitesinde, Aksaray ile ilgili bilgiler verdi. İşte Saraçoğlu’nun Aksaray üzerine yazısı:

 

AKSARAY’DAKİ GİZEMLİ MUMYALAR VE TARİHTEKİ İLK BEYİN AMELİYATI

Aşıklı Höyük de bulunan tarihdeki bilinen en eski beyin ameliyatı, müzedeki gizemli mumyalar…  Yeraltı şehirleri, peri bacaları ve doğanın sunduğu güzellikler Ihlara vadisi, belisırma ve daha niceleri…

Değerli okurlar, size bu yazımda rahmetli eşim M. Serdar Saraçoğlunun memleketi Kapadokya’nın giriş kapısı Aksaray’ı tanıtmak istiyorum.

En son Aksaray ziyaretimde belediye başkanı Dr. Evren Dinçer ile sohbetimizde ortak dost ve arkadaşlarımızı andık. Aksaray’ın tarihi dokusundan sohbet ettik, ben de bu gezi sonrası Aksaray’a eşimden dolayı duyduğum vefamı şehrin kendine özel güzelliklerini öğrendiğim kadarı ile sizlerle paylaşayım diye kaleme almaya karar verdim.

Selime beldesi yakınlarındaki irili ufaklı yüzlerce peri bacaları ile Kapadokya’nın giriş kapısı olarak kabul edilen Aksaray Hasan dağı eteklerinde Anadolu’daki özel şehirlerden biridir.

Özel diyorum, çünkü yine Hasan Dağı çevresinde günümüzden tam 10.500 yıl öncesine, yani daha önce sizlere tanıttığım Göbeklitepe, Karahantepe gibi Neolitik döneme tarihlenen Anadolu’nun en eski yerleşimlerinden biri Aksaray il merkezinin 25 km güneydoğusunda bulunan Aşıklı Höyük ile aynı topraklara ev sahipliği eden şehrin köklü bi tarihe ve kültüre sahip olmasıdır.

AşıklıHöyük’te yapılan kazılarda bulunan eserler, Aksaray müzesinde sergileniyor

Burada taş havanlar, havanelleri, Hasan Dağı’nı volkanik aktiviteler sonucu oluşan ve volkanik cam adıyla bilinen obsidyen’den yapılmış dilgiler, bıçaklar, aynalar, taş ve kemikten yapılmış kolye uçları gibi pek çok ilginç şey görebileceğiniz gibi bence en önemlilerinden biri de dünyanın en eski kafatası ameliyatının yapıldığını gösteren bir genç kadına ait kafatası sergilenmekte.

25 yaşlarında bir kadının kafatasında açılmış küçük muntazam bir delik var. Bu delik, tarihöncesi çağların ilk beyin ameliyatı örneklerinden biri. Kadının ameliyat sonrası yaklaşık bir hafta on gün kadar yaşamış olduğu anlaşılmış

Müzede sergilenen diğer çok ilginç sergi de mumyalardır. Bu mumyalar Aksaray merkeze bağlı Akhisar Köyü yakınlarındaki Çanlı Kilise içerisinden ve Ihlara Vadisi’nden çıkartılmıştır.

Bu mumyalar hakkinda araştırmacı yazar Farah Yurtözünün de farklı bi bakış açısı tezi var. Bu tezi YouTube dan izleyebilirsiniz.

Buradan kendisine Aksaray Müzesi’ne düzenlediği turlar ile ilin tanıtımına katkısından dolayı teşekkür ediyorum.

Sergilenen bu mumyalara dönersek bana 1980 yıllarda Aksaray’da yaşanan, TRT kameramanında görüntü yakaladığı UFO gözlemleri hakkında yaz günlerinde aile balkon sohbetlerinde dinlediğim şehir ve civar köylerdeki ilginç tanıklık olaylarını hatırlattı. TRT nin haber linkini buraya bırakıyorum.

DNA testi yapılmayan bu mumyalar büyük kafatası ve elleri ile “bebek” mumyasımı mı yoksa başka yaşam formlarına mı ait size bırakıyorum. *HABER MERKEZİ

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!