Esnafa verilen destek 5 müteahhide verilen destek kadar değil
Her fırsatta Aksaray’ın sorunlarını meclis kürsüsünden dile getiren İYİ Parti Aksaray milletvekili Ayhan Erel, son konuşmasında şu görüşlere yer verdi : “Ülkemiz maalesef uzun süredir pandeminin artan etkisiyle ekonomik krizle boğuşmaktadır. Ürünleri elinde kalan çiftçilerimiz, yıllardır devleti için döktüğü alın terinin karşılığını alamayan emeklilerimiz, asgari ücretle geçinmek zorunda kalan vatandaşımız, dükkânını aylarca açamayan küçük esnafımız, pandeminin ekonomik anlamda olumsuz etkilerini en ağır şekilde hisseden, yevmiyeyle çalışan işçilerimiz, sayıları 10 milyonu aşan işsizlerimiz tarafından siyasi iradenin sunduğu teklifin vatandaşımızın yaşadığı ekonomik sorunlara çözüm üretmesi beklenirdi fakat yine olmadı. Çünkü devlet sadece bazı kesimler için çalışıyor.
Cumhurbaşkanı Sayın Erdoğan geçtiğimiz hafta esnafa ve çiftçiye sözde müjde paketi açıklamıştır. Açıklanan paket incelendiğinde esnafa, yoksula ve çiftçiye müjde diye verilen miktarların yetersiz ve eksik kaldığı anlaşılmıştır. 5 müteahhide aktarılan paraların yanında mağdur ve muhtaç edilen vatandaşa verilen miktarın ne kadar az olduğu ortaya çıkmıştır. Sayın Cumhurbaşkanının açıkladığı paketi inceledik. Müjde diye sunulan pakette 225 bin esnafa 1 milyar 175 milyon lira verilirken 2021 yılında Osmangazi ve Yavuz Sultan Selim Köprülerinden geçmeyen arabalar için müteahhitlere ödenen para 14 milyar 588 milyon lira olmuştur yani 2 köprü için müteahhide ödenen miktar esnafa müjde diye verilen paranın yaklaşık 12 katıdır. 2021 yılında 12 şehir hastanesine gelmeyen verilen garanti hasta sayısını tamamlamak için müteahhitlere ödenen paranın toplamı 16 milyar 348 milyonken Sayın Erdoğan'ın müjde diye açıkladığı pakette 2 milyon yoksul için ayrılan para sadece 2 milyar 100 milyondur yani müteahhide verilen para yoksula verilen paranın yaklaşık 8 katıdır.
Aksaray’da Yaşanan Kuraklıktan Dolayı Mağdur Olan Çiftçilerimizin Mağduriyeti Giderilmelidir
Bu sene hem İç Anadolu'da hem Doğu Anadolu'da hem Güneydoğu Anadolu'da çok fazla bir kuraklık yaşanmaktadır. Geçtiğimiz hafta sonu gittiğim seçim bölgem Aksaray'da sulu tarım arazilerinde bile yüzde 50'ye yaklaşan bir mahsul eksikliği söz konusudur. Kıraç alanlarda ise tarlalarımız sürülemez hâldedir, çiftçilerimiz feryat etmektedir. Dedikleri şudur: "Geçen sefer Tarım Kredi Kooperatiflerine olan borcumuz yüzde 18 faizle yapılandırıldı. Biz zaten bu parayı ödeyecek durumda değiliz, bu sene mahsulden para kazanmamız mümkün değil, dolayısıyla gelecek sene tarlalarımızı ekebilmek adına öncelikle borçlarımızın faizsiz ertelenmesini ve tarlamızı ekebilmek adına da bu sene yeterli derecede bir yıl sonra ödemeli ve faizsiz krediye ihtiyacımız var." Aksi hâlde tarlalarını ekemeyeceklerini ve tarımdan vazgeçeceklerini ifade etmektedirler. Biçerdöverler tarlalara giremez hâldedir.
Tarımda bu kuraklıktan dolayı ilerleyen zamanda Türkiye'de büyük bir yem sıkıntısı yaşanacaktır. Bugünden önlem almak lazımdır ve en büyük yem ihtiyacı olan samanın Türkiye'de yetiştirilen samanın ihtiyaca cevap veremeyeceği gayet açıktır. Bir an önce dışarıdan mı nereden alınacaksa saman alınarak çiftçinin hizmetine, hayvancılıkla uğraşan vatandaşlarımıza verilmesi gerekmektedir yoksa hayvancılık da can çekişmektedir
Bildiğiniz gibi, süt fiyatları yerinde sayarken yem fiyatlarında yüzde 100'e varan artışlar meydana gelmiştir. Daha önce bu kürsüden fide ve fidan satan üreticilerimizin perişan olduğunu dile getirmiştik. Kapanma döneminde buna bir imkân sağlandı. Bundan dolayı ben teşekkür ediyorum.”
Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!
BUNLARA DA BAKABİLİRSİNİZ
- 0SEVDİM
- 0ALKIŞ
- 0KOMİK
- 0İNANILMAZ
- 0ÜZGÜN
- 0KIZGIN
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.