Kök Hücre konusunda bilgilendirdi
Aksaray'da Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı olarak görev yapan Doç. Dr. Yunus Güzel Kök Hücre hakkında merak edilenleri açıkladı. İşte Dr. Güzel’den konu ile ilgili açıklamalar.
“Son zamanlarda yağ dokusu kıkırdak hasarlarının tedavisinde çok güncel hale geldi ve kullanımı hızlı bir şekilde artış gösterdi. En güncel hali ile göbek etrafından toplanan yağ hücreleri birtakım işlemlerden geçirilerek hasarlı bölgeye uygulanarak güzel sonuçlar alındı. Peki özellikle bayanlar arasında sevilmeyen bu yağ kütlesinin özelliği nedir? Nasıl kullanılır? Hastaları zor bir süreç mi beklemektedir?
NEDEN KÖK HÜCRE
Eskilerde tıp eğitiminde yer alan bir bilgi; Kıkırdak hücreleri kendini yenileyemez, bu nedenle eklemde kıkırdak hasarı başlamış ise geri dönüşümsüzdür ve ilerleyerek fonksiyon kaybına yol açar. Son yıllarda ilaç tedavilerini ve özellikle cerrahileri azaltmak yada ötelemek için hücresel tedavi ve yenileyici tıp yöntemleri çok hızlı bir şekilde gelişmiş ve tüm dünyada kullanılmaya başlanmıştır. Hedef yaşlanan yada hasar gören hücreyi onarmak yada yenilemektir. Bu amaçla kullanılan kök hücreler hasarlı olan dokularda doku tamirini gerçekleştirirler.
KÖK HÜCRE NEDİR
Mezenkimal kök hücreler erişkin kök hücreler olup hücrelerin bağ dokularında bulunur. Kök hücreler her ortamda farklılaşma özelliklerine sahiptir. Başka bir dokuda hasar oluşması durumunda kök hücreler bu dokuya geçer ve oluşan hasarı onarmaya başlar.
KÖK HÜCREYİ NASIL ELDE EDERİZ?
Yağ dokusu kök hücreleri elde edebildiğimiz özellikli kök hücre oranının çok fazla olduğu önemli bir kaynaktır. Anestezi eşliğinde hastanın yağ dokusunun yoğun olduğu karın bölgesinden göbek deliğinden dikiş gerektirmeyecek küçük bir kesi ile 200-300 cc yağ dokusu alınır. Kök hücre ayrıştırmayı sağlayacak özel sistemler ile ayrıştırma ve süzme yapılarak 60-70 cc sağlıklı kullanılacak kök hücreler elde edilir.
KÖK HÜCREYİ NASIL UYGULUYORUZ?
Öncelikle şunu belirtmeyelim çünkü bu konuda sevgili hastalarımdan çok soru alıyorum. Kök hücre uygulaması açık cerrahi değildir. Uzun süre yatak istirahati gerektirmez. Hastanın problemli eklemine kapalı yöntemler ile artroskopi (kamera ve işlevsel aletler ile eklemin kapalı olarak incelenmesi) uygulanır. Yırtık olan menisküs tamiri ve hasar gören kıkırdağın temizliği yapılarak eklem içi hazırlanmış olur. İşlemi genelde hastanın farklı bir talebi olmaz ise her iki dize de uygulamaktayım. Çünkü sıklıkla her iki diz birbirine benzer şekilde hasar göstermektedir. Ortalama 25-30 cm kök hücreden zengin hücre konsantrasyonu problemli alana enjeksiyon ile verilmektedir.
HERHANGİ BİR YAN ETKİSİ VAR MIDIR?
Bir seneyi aşkın süredir hastanemizde özellikle diz ve kalça ekleminde kök hücre tedavisi uygulamaktayım. Bu tedaviyi Aksaray’a getiren ilk kişi olarak yaptığım bir çok vaka sayesinde gelişen tecrübem sonucu hastalar için herhangi bir risk içermediğini ve etkili bir tedavi şekli olduğunu söyleyebilirim. Aynı gün hasta taburcu olabilir durumdadır ancak ben hastalarımı bir gece misafir edip sabah fizik tedavi ekibim ile beraber rehabilitasyon eğitimi verdikten sonra ve durumunu son kez değerlendirdikten sonra taburcu etmekteyim. Hastamızı bir yada iki hafta sonra kontrole çağırıp tekrar görüntüleme yöntemleri ile kontrol ediyorum. Onların memnuniyeti bizi ziyadesiyle mutlu etmektedir ve bu işleme olan şevkimizi artırmaktadır. Kök hücre hakkında bilgi almak, muayene olmak için tüm hastalarımızı misafir etmekten mutluluk duyarım.” *ERSİN ARSLAN
Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!
BUNLARA DA BAKABİLİRSİNİZ
- 0SEVDİM
- 0ALKIŞ
- 0KOMİK
- 0İNANILMAZ
- 0ÜZGÜN
- 0KIZGIN
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.