ABAYLAR
Aksaray
23 Kasım, 2024, Cumartesi
  • DOLAR
    32.02
  • EURO
    35.01
  • ALTIN
    2419.0
  • BIST
    9618.83
  • BTC
    69294.62$

ÜNİVERSİTEDE BİLİMSEL ARAŞTIRMA Hücresel tedavi için yeni bir malzeme üzerinde çalışılıyor

ÜNİVERSİTEDE BİLİMSEL ARAŞTIRMA Hücresel tedavi için yeni bir malzeme üzerinde çalışılıyor
Hücresel düzeyde tedavilerin, çoğu hastalığın çözümünde yüksek bir başarı sağladığını ancak, bu tedavi yöntemi uygulanırken materyal gönderimi sağlayan taşıyıcılarda hücreye ekstra yük ve zarar verebilen kimyasalların da kullanılabildiğini söyleyen Aksaray Üniversitesi (ASÜ) Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Odabaşı, hücre dostu yeni taşıyıcılar geliştirmek üzere bir proje üzerinde çalıştıklarını söyledi.

“Kanser Hücrelerine Yönlendirilmek Üzere Peptit Temelli BiyopolimerikNanomalzemelerin Hazırlanması” başlıklı projesine ilişkin bilgiler veren ASÜ Fen Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Odabaşı, projeyle hücresel tedavide yeni yaklaşımların ortaya çıkmasını hedeflediklerini söyledi. Hücresel düzeyde tedavide hücre içine genetik materyal ve ilaç gönderimi yapıldığını ve bu sayede çoğu hastalığın çözümünde yüksek bir başarı elde edildiğini kaydeden Mehmet Odabaşı, “Ancak, genetik materyal veya ilaç gönderimi sağlayan taşıyıcılar hazırlanırken hücreye büyük oranda yük ve zarar verebilen kimyasallar da kullanılabilmektedir. Biz, geliştirdiğimiz proje kapsamında, 100 nanometre ve altında boyutlara sahip, aminoasit temelli yani hücreye dost malzemeler tasarlamayı planlıyoruz” dedi. Malzemelerin sentezlenmesinde Dr. Betül Bozdoğan’la birlikte çalışacaklarını ve ASÜ’deki laboratuvar imkânlarını kullanacaklarını söyleyen Prof. Odabaşı, hücre uygulamalarının ise proje ortağı Belarus Ulusal Bilimler Akademisi’nde gerçekleştirileceğini belirtti. Sentezleyecekleri malzemelerin farklı alanlarda kullanımı için Macaristan’daki önemli bir çalışma grubuyla da anlaşma yaptıklarını ifade eden ASÜ Öğretim Üyesi Odabaşı, doktora öğrencileri Burcu Acet ve Emrah Dikici’nin tezlerinin de proje kapsamında gerçekleşeceğini ve bu öğrencilerin dört aylık süreyle, alanda çalışma yapmak üzere yurtdışında bulunacaklarını söyledi. Dünyanın farklı yerlerinde hücre yönlendirmeli nano-malzeme çalışan önemli grupların peptit temelli yapılarla ilgilendiklerini anımsatan Prof. Odabaşı, elde edilecek bulgularla hücresel tedavide yeni yaklaşımların ortaya çıkmasını hedeflediklerini iletti.

ASÜ Rektörü Prof. Dr. Yusuf Şahin, projeleri münasebetiyle Prof. Odabaşı ve ekibini tebrik ederek, çalışmalarında başarılar diledi.

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!