AKSARAY TARİHİ’NE YENİ KATKILAR -4-
24 Ocak 2020, Cuma 10:22Aksaray Üniversitesi Somuncubaba Tarih ve Kültür Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından 24-26 Ekim 2019’da IV. Uluslararası Aksaray Sempozyumu düzenlenmişti. Bu sempozyumdaki bildirilerin yer aldığı kitap yayınlandı. Üniversitemiz haricinde, valiliğimizin ve belediyemizin de katkılarıyla bu ilmi ziyafet gerçekleştirildi, daha önce de olduğu gibi.
Bu bildirilerden bazılarını sizlere tanıtmak istiyorum.
Bu yazı dizisine bugün nihayet veriyorum. Bahsedeceğim son bildiri Yıldırım Aktaş ve Yaşar Musaoğlu tarafından sunulmuş “Cumhuriyet Dönemi Aksaray Şehrinde Mûsikî Kültürüne Bir Bakış” başlıklı çalışmadır.
Aktaş ve Musaoğlu’nun çalışmasının en önemli kısmı şimdiye kadar Aksaray’ın müzik tarihiyle alakalı hiçbir çalışması olmaması sebebiyledir. Aksaray’ın iktisat tarihi, spor tarihi başta olmak üzere pek çok alanda çalışması mevcutken müzik tarihi alanında araştırması yoktur. Yukarıda ismini verdiğim bildiri bu bakımdan kıymetlidir. Umarım bu araştırmanın devamı gelir.
Mezkur bildiride daha çok yakın bir tarih dönemindeki kişiler, faaliyetler anlatılmasına rağmen Cumhuriyet öncesindeki kayıtlara da bakılmaya çalışılmış. 2014’te Aksaray Barosu ile TBB ortak yayını ile –tespit edilebilmiş- Aksaray’ın Tek Şer’iyye Sicili okurla buluşmuştu. Bu kitabın yazarlarından birisi de bu satırların yazarıdır. Aktaş ve Musaoğlu araştırma yaparken Azm-i Milli Bilim ve Sanayi Müzemize de geldiler. Arşiv bölümümüzde çalışmalarından bahsederken şer’iyye sicilinden rastgele birkaç sayfa açan Yıldırım Aktaş hoca hemen bir müzisyenle karşılaşmıştı. Niyet halis olunca böyle sürprizlere şaşırmıyorum artık!
Bildiride “TRT Repertuvarında Yer Alan Türküleri” başlığı altındaki kısımda Aksaray türkülerinin derlenmesi ve aktarılması yönünde önemli katkıları olan kişiler yazılmıştır: C. Emel Demiryürek, Ahmet Gürses, Âşık Mehmet Akça (Molla), Asaf Güven, Bünyani AdnanTürközü, Baymışlı Bayram Çalışkan, Ali Sandal, Mehmet Başaran sayılabilir. Bu kişilerden Muzaffer Sarısözen, Belkıs Akkale. Yine bu çalışmada TRT Repertuvarında yer alan Aksaraytürkülerinin sayısının 23 adet olduğu belirtilmiştir. Yine şöyle bir not daha düşülmüştür: “Ancak araştırmacı C. Emel Demiryürek’in “68 Ortaköy AksarayTürküleri” Kitabı incelendiğinde TRT Repertuvarına alınmamış türkülerle birlikte bu sayı 80’eçıkmaktadır”.
Çalışmanın sonuç ve öneriler kısmında Aksaray’ın mûsikî yaşamına katkı sağlayacak öneriler sıralanmıştır. Bunlardan bir kısmını iktibas ediyorum.
1.Bir müzik kurulu kurularak Aksaray’ın mûsikî geçmişini içeren ciddi bir araştırma yapılmalı vebelgelendirilmelidir.2. Aksaray’da dernek ve cemiyetlerin, özel kurumların; Çocuk, Genç ve Yetişkin koroları kurmasıteşvik edilmeli ve desteklenmelidir.3. Türkü derleme – Besteleme, Şarkı beste yarışmaları düzenlenmelidir.4. Aksaray’da mûsikînin oluşmasında, gelişmesinde emeği geçmiş sanatçılar ödül törenleri ileonore edilmelidir.5. Müzik Festivalleri düzenlenmelidir. Popüler sanatçılar yerine, halkın içinden çıkmış emektarmüzisyenler değerlendirilmeli sahne alma fırsatı yaratılmalıdır.6. Türk mûsikîsi üzerine emek vermiş; sanatçı, bilim adamı, akademisyenler davet edilip Aksaraymûsikî kaynaklı (Başlıklı) Kongre, Sempozyum, Çalıştaylar düzenlenmelidir.7. Tüm okullarda müziksel etkinlikler takip edilip çocukların sanat ve müziğe yaklaşmasınısağlayan proje yarışmaları, yeni fikirler desteklenmelidir (s.378).