ABAYLAR
Aksaray
21 Kasım, 2024, Perşembe
  • DOLAR
    32.02
  • EURO
    35.01
  • ALTIN
    2419.0
  • BIST
    9618.83
  • BTC
    69294.62$

AZİZ MAMAS MI, PÎR ŞEMMAS BABA MI?

15 Ağustos 2018, Çarşamba 08:58

Gündemde dövizin birdenbire ve devamlı yükselen artışı var. Sadece döviz mi? Altın da kudurdu! Bununla birlikte dövizle hiç alakası olmayan ürünler de zamlanmaya başladı. Tereyağı 33’ten 38’e yükselmiş mesela. Neden diye sorsanız, hemen “her şeye zam geldi evladım” deniliyor. Halbuki onu satan alan asgarî ücretlinin maaşına zam geldiği yok ama köylünün emek verdiği organik tereyağını bazı fırsatçı esnaf köylüye kazandırmadan kendi kazanıyor. Bunların hepsini görüyoruz ama benim işim dolar meselesini yazmak değil. Anlamam bu işlerden bir, ikincisi de herkes kendi işini yapmalı ki ortalık iyice karışmasın! Ben hiçbir zaman siyasi konularda kalem oynatmadım ve bundan sonra da böyle devam etmeyi düşünüyorum. Sizlere bugün tartışmalı bir konuyu yazmak istiyorum. Ki, bu hususta Ahmet Kuşsan ile ortak yazdığımız “Medfun Ecdada Meftun Ahfad” kitabında da araştırmalarımıza yer vermiştik.

Nerede doğduğundan nerede yaşadığına, mezarının nerede olduğuna varıncaya kadar tartışmalı bir zattan yani Aziz Mamas’tan bahsetmek istiyorum.

Azîz Mamas’ın kabri ve adına yapılmış olan kilise, Müslümanlarca ise Pîr Şemmas Baba'nın Kabri ve Türbesi malumunuz şimdiki adı Gökçe olan Mamasun’dadır.

Türbe, Hıristiyanlık dönemine ait olan kilisenin, genişletilerek İslami biçime dönüştürülmesiyle bugünkü şeklini almıştır.

            Hıristiyanlar, din uğruna ölen veya kusursuz bir Hıristiyan yaşamı sürdürerek, Tanrı'yla yakın ilişkiler kurduklarına inandıkları kişileri, Azîzlik mertebesine yükseltilmişler ve büyük saygı göstermişlerdir. Onların Tanrısal güçleri olduğuna ve çeşitli mucizeler gerçekleştirebileceklerine inanmışlardır.

             Şemmas Baba kimdir?

            Şemmas Baba, Emeviler döneminde Anadolu’da yaşamış manevi büyüklerimizden kabul edilir. Şemmas Baba’nın Bizans’a karşı yürütülen savaşlar sırasında Hüseyin Gazi ve onun oğlu Battal Gazi’ye yardım ettiği anlatılır. Bu savaşlar sırasında öldüğü söylenen Battal Gazi, Anadolu’da halk destanlarına konu olmuş bir kahraman olarak tanınmaktadır. Şemmas Baba’nın daha önceden Hıristiyan olduğu, ancak gördüğü bir rüyanın etkisi ile bu dönemde din değiştirerek Müslümanlığı kabul ettiği söylenmektedir.

            Şemmas ismi, Hıristiyanlarca başının üstü kazınmış papaz sınıfına verildiği için, yöre halkı bu ismi de Şambaz'a dönüştürmüştür.

            Bugün Mamasun Köyü haricinde, Şemmas Baba’ya ait olduğu ileri sürülen çeşitli kabr-i şerifler ve türbeler bulunmaktadır. Bunlar arasında Sivas-Divriği-Duruköy, Çorum-Alaca, Sivas-Kangal-Bulak Köyü, Kayseri-Bünyan sayılabilir.

Unutmadan;

Hıristiyanlar tarafından Azîz Mamas - Saint Mammes adlarıyla bilinen bu Azîz'e ait olan kabir ve kabrinin üzerine sonradan yaptırılan kilise, bugün Müslümanlar tarafından "Pîr Şemmas Baba" Türbesi olarak bilinmektedir. Bu sebeple Mamasun’da ve civar köylerde Şemmas ismine ve Şemmas isminden türetilen Şemmaz, Şammas, Şammaz ve Şambaz isimlerine şaşırtıcı sıklıkla rastlanılır.