ZAFER MEKTEBİ
19 Ekim 2018, Cuma 09:11Zafer İlkokulu, Cumhuriyetin ilanından önce “Darü’z-Zafer” adıyla bilinen ve Kurşunlu Cami yanındaki iki katlı binada eğitim-öğretim yapan 3 sınıflı bir iptidai mektepti.
1928 tarihli gazetedeki “Maarif Haberleri” başlığı altında “Darü’z-Zafer” Mektebi’nden de bahsedilmektedir.
“Konya mıntıkası maarif emini Hüseyin Avni Beyefendi Aksaray’ı teşrif ederek Aksaray maarifinde hakiki ve kati ıslahat yapmıştır. Memleketin mektep binasına ihtiyacını temin maksadıyla Kılıç Arslan Mektebi’nin iki sınıfı ve Darü’z-Zafer’in 4.ve 5. Sınıflarıyla merkez Kız İlk Mektebi’ni Orta Mektep binasına nakil ettirmiş ve bu suretle Cumhuriyet Numune Mektebi namıyla birinci, ikinci, üçüncü ve dördüncü sınıflar için birer şube ilave etmek suretiyle muhattat olarak tedrisata başlamıştır. Binanın üst katını işgal eylemekte olan Orta Mektep … Terzilik Mektebi binasına nakledilmiş ve binanın Heyet-i Umumiyesi’ni Cumhuriyet Numune Mektebi işgal eylemiştir. Talebe mevcudu üçyüzü geçen bu mektep kuvvetli bir Heyet-i Talime ile takviye ederek son terbiye ve talim usulleriyle memleketin hayat-ı irfanında büyük bir varlık yaratmağa başlamıştır. Bu mektebin müdüriyetine vukuf, tecrübe, idare ve hüsn-i ahlakıyla arkadaşları arasında mütemayiz ilk tedrisat müfettişi Remzi Bey’in getirilmesi muvaffakiyetin mebde-i addolunabilir.
Okulun uzun yıllar hizmet veren ve yakın zamanda yıkılan binası bir Ermeni bir vatandaştan 1928’de Vali Ziya Bey’in girişimleri ile 8.000 Lira’ya alınmıştır. Bu binaya, 7.000 Lira da masraf edilerek güzel bir okul haline getirilmiştir. Bu yeni okula yeni bir isim “Zafer Mektebi” adı verilmiştir. Okulun bilinen ilk müdürü Remzi Bey’dir. Daha sonra Kalanlar Mektebi Baş Muallimi Mehmet Emin Bey, Ekim 1928’de okula müdürü yapılmıştır. Mehmet Emin, İstiklal Savaşına katılmış ve istiklal madalyası almış bir öğretmendi. Savaş sonrasında öğretmenliğe başlayan Mehmet Emin Bey aslen Bilecik nüfusuna kayıtlıdır. Türk Ocağı, Halk Evi, Himaye-i Etfal ve Tayyare Cemiyeti gibi kuruluşlarda aktif görevler almıştır. 1931 yılı milletvekili seçimleri öncesinde Cumhuriyet Halk Fırkası’ndan Aksaray Milletvekili aday adayı olmuş ancak listeye girmeyi başaramadığı için seçilememiştir. 1934 Soyadı Kanunu’yla kendisine “Sakarya” soyadı olarak verilmiştir. Mehmet Emin’den sonra Suat Bey, Bayan Dilara, Bayan Hafide, Eyüp Sabri Dağaslanı, Ragıp Yalçın, Mahmut Zengin, Recep Bulut, İbrahim Pişkin ve Şaban Eken Beyler de müdürlük yapmışlardır.