ABAYLAR
Aksaray
25 Kasım, 2024, Pazartesi
  • DOLAR
    32.02
  • EURO
    35.01
  • ALTIN
    2419.0
  • BIST
    9618.83
  • BTC
    69294.62$

Dünya El Yıkama Günü’nde özel etkinlik  

Dünya El Yıkama Günü’nde özel etkinlik  
Doğa Dostu Beslenme Okul Projesi Kapsamında Cumhuriyet İlkokulunda Yeşil Doğa için el ele   Dünya El Yıkama etkinliği yapıldı. Etkinliğe Orman Şube Müdürü Abidder  Yurtman, Yeşil Doğa Dernek Başkanı Abdulkadir Ay, Okul  Müdürü Mehmet Aras , öğretmen ve öğrencileri  katıldılar.

Orman Şube Müdürü Abidder Yurtman sınıflarda öğrencilere fidan dikmek için neler yapılması gerektiğini anlatarak, ağaç sevgisini  ifade edip şunları söyledi  "fidan dikerek doğanın zenginliğini artırmak suretiyle geleceğe  nefes oluşturmalıyız, ellerimizi yıkadığımızda ise mis gibi kokmalıyız" dedi

Daha Sonra çocuklar sınıflardan çıkarak lavabolarda  sırasıyla ellerini sabunla yıkayarak etkinliğe destek verdiler.

Konya’da görev yapan ve Aksaray Topakkaya doğumlu  Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Bölüm Başkanlığı yapmış olan Emekli Uzmanı Prof  Dr. Mehmet  Bitirgen  çocuklara bulaşıcı hastalıklardan korumanın en etkili ve en basit yolu olan 'el yıkama' alışkanlığını kazandırmanın yollarını anlattı.

Dr. Bitirgen “Günlük yaşamda en fazla kirlenen organların başında eller geliyor. Eller temiz gibi görünseler de, üzerlerinde gözle görülmeyen bakteri, virüs ve parazit yumurtaları gibi pek çok hastalık yapıcı etken taşıyabiliyor. Ellerin her santimetre karesinde yaklaşık 4000 - 6000 bakteri olduğuna dikkat çekerek şunları söylüyor:  "Bu gözle görülmeyen mikroorganizmalar çocuklarda elleri ağza veya gözlere götürme, dokunma, tokalaşma, yiyecekleri veya eşyayı paylaşma gibi yollarla bulaşabiliyor. El yıkamamızın amacı da eller üzerinde bulunan zararlı mikroorganizmaları uzaklaştırmak. Çünkü sık yıkanmayan eller mikroorganizmaların çoğalmasına açık hale geliyor" dedi.

Prof. Dr. Mehmet  Bitirgen çevreden, hayvanlardan veya başka kişilerle temastan sonra grip, ishal, hatta verem hastalığına neden olan zararlı mikroorganizmaları ellerimizle vücudumuza yerleşmesine yol açabileceğimize dikkat çekerek, "Ellerde özellikle başparmak, parmak araları ve parmak uçları en sık temas edilen noktalar oldukları için daha fazla mikroorganizma barındırıyor" uyarısında bulunduktan sonra, el  yıkama alışkanlığının çocukluk döneminde, okul öncesi yaşlardan itibaren verilmesi gerektiğini belirterek, anne babaların çocuklarına sık sık ellerini yıkama konusunda telkinde bulunmaları, öncelikle de kendilerinin iyi model olmaları gerektiğini söyledi. Çocukla birlikte el yıkamak ise doğru yıkama tekniğini öğrenmesi için en etkili yöntem dedi. *ABDULKADİR AY

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!